Nové Mesto nad Váhom

Problém parkovania v Novom Meste nad Váhom

Zdravím všetkých opäť na stránke s novým článkom. Pred približne dvoma mesiacmi som naznačoval, že budem písať o probléme parkovania v Novom Meste. Ale potom mi nedalo nespomenúť aktuálnu situáciu v meste, čo sa tu deje zaujímavé, čo sa stavia, alebo bude stavať a celkovo som napísal novinky, ktoré sa týkajú či už mesta alebo stránky. Preto sa teraz vraciam k téme parkovanie.

Už je to pár rokov čo sa naše námestie zrekonštruovalo. Námestie sa tak zbavilo dopravy, ktorá tu predtým bola a zostali tu len malé súkromné parkoviská a 2 platené parkoviská v okrajových uliciach námestia. Jedno na ulici Komenského a druhé na ulici Weisseho. Cez týždeň je tu niekedy problém zaparkovať, no cez víkend sú tieto dve parkoviská prázdne. Jednu vec doteraz neviem pochopiť, a to význam parkoviska oproti T-Mobilu vyhradené pre zamestnancov Volksbank. Priznám sa doteraz som tam videl maximálne 10 áut naraz. Napr. v piatok 9.5.2008 tam neparkovalo ani jedno auto. (viď foto) Prečo sa jednoducho neparkuje aj tam? Zbytočne nevyužité miesto. Potom nemôžu niektorí vodiči zaparkovať. Ako isto mnohí vedia, zaparkovať na sídliskách je niekedy úplne nemožné. Mnohé rodiny majú viac automobilov, parkujú tu firemné vozidlá, sú tu odstavené vraky, ktoré sa už určite nepohnú, či bezohľadnosť niektorých vodičov pri parkovaní. Takáto situácia nastáva každodenne navečer a takisto aj cez víkend, kedy sa ľudia vracajú z ciest, práce, dovolenky, či návštevy. Aby som nehovoril všeobecne, dám konkrétne príklady, kde sa naozaj ťažko hľadá voľné miesto na parkovanie. Sídliská Hájovky, Rajková, Športová, takisto aj ulice pri pošte a autobusovej stanici majú spoločný problém: chýbajúce parkovacie miesta. Prvé spomínané Hájovky majú nové parkoviská, ktoré sa minulý rok vybudovali pre obyvateľov sídliska, no nie je ich stále dostatok. Stačí zájsť pozrieť sa na situáciu na rohu ulíc Škultétyho a Jilemnického, kde je ťažké prejsť, keďže autá stoja na obidvoch stranách cesty.

Ešte väčší problém má ale Rajková, kde sa počet parkovacích miest nezväčšil, ale počet áut sa naopak zväčšil. Šoféri tak musia riskovať a parkujú na chodníkoch, na tráve, v tesnej blízkosti križovatky, na platených a vyhradených miestach či parkujú pred vchodom do rodinného domu. Vyriešiť by to mohla ale výstavba parkovacieho domu v areáli Technických služieb mesta (keďže TSM sa majú sťahovať do priestorov Dolných kasární), alebo vybudovanie ďalších parkovísk na mieste bývalého „pľúcneho“. Takmer každá domácnosť na Rajkovej má najmenej 1 auto. A predstavte si, koľko domácností je tam. Približne 550. A to už je čo povedať, na taký malý priestor. Žiaľ, pri výstavbe sídlisk sa nepočítalo s tým, že auto bude tak nevyhnutná vec v živote a že ich tu bude tak veľa. Inak mohol byť využitý aj priestor pod samotným sídliskom. Dnes sú už podzemné garáže samozrejmosťou pri každej novostavbe. Určite by podzemné garáže ocenil každý Novomešťan. Realita je však taká, že takáto stavba by sa v dnešnej dobe nikdy neuskutočnila, pre vysoké finančné nároky a jednak nie sú na to prispôsobené základy panelákov. Tak sa musíme uspokojiť s parkoviskami na zemi.

Niekedy je problém zaparkovať kvôli miestam, ktoré sú RESERVÉ. Tak to už fakt potom človek nevie, kam zaparkovať. Príklad: parkovisko na konci ul. Tematínska pri otoči. Pochopiteľne sú nejaké kapacitné obmedzenia, koľkým ľuďom môžu prenajať park. miesto. V súčasnosti je na Rajkovej údajne plný počet rezervovaných miest, ale je smutné, že ľudia s telesným postihnutím nie sú uprednostnení pri schvaľovaní žiadostí, komu prenajať miesto. Myslím si, že práve im by malo byť umožnené mať kde zaparkovať.

Tento článok je taká mierna sťažnosť na kritickú situáciu parkovania na sídliskách a ostatných miestach, ktoré som spomínal.

A aby som len nekrivdil stále, musím pripomenúť, že najlepšie s parkovaním sú supermarkety a hypermarkety ako Tesco, Lidl či Billa. Tam sa dá zaparkovať hocikedy. 🙂 Pomerne dobre sú na tom aj parkoviská pri Dome štátnej správy, hoci cez pracovné dni býva parkovisko dosť vyťažené. Pripomínam, že nie je platené.

Ešte jedna poznámka: Kamarát ma nedávno upozornil, že sa nedodržiava „40-ka“ na ul. Štúrova-Čachtická. Už niekoľko krát kamaráta aj jeho priateľku takmer zrazilo nejaké auto. Na vine je neprehľadná zákruta resp. prechod je umiestnený na nevhodnom mieste. Občas tam policajné hliadky stoja, ale určite by pomohol spomaľovač, aj keď nie som zástanca týchto ničiteľov áut. Ale iný spôsob si neviem predstaviť. Tabuľa s obmedzením rýchlosti však nestačí.

Nabudúce sa budem venovať cestovnému ruchu a pamiatkám. Určite poradím, kam sa oplatí ísť pozrieť.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.