Akcie Nové Mesto nad Váhom

TOPFEST 2008 Zelená Voda

Tak ako sme sa zabávali minulý týždeň na námestí na akcii DNI MESTA tak aj tento týždeň bolo rušno v Novom Meste nad Váhom. Už niekoľko dní pred 27. júnom sa na Zelenej Vode pracovalo v plnom prúde na príprave jubilejného 5.ročníka festivalu Topfest. To čo mnohí očakávali, konečne v piatok prišlo. Hlavný stage, Finlandia stage, Vlnky Stage, tanečný stan Marlboro, bufety a všetky výčapy boli pripravené na ten nápor návštevníkov z celého Slovenska ale aj z Čiech. Nájsť tu v piatok poobede voľné miesto na stanovanie bol veľký problém, našťastie Zelená Voda je dosť veľká pre všetkých. Stanovalo sa pri vode, v lese, dokonca aj v blate, či na hrádzi. Každý meter štvorcový bol využitý. Napriek zákazu nosenia sklených fliaš si aj tak väčšina ľudí doniesla alkohol v sklených fľašiach. Ako som si všimol pri vchode do areálu festivalu, dosť ľudí si vylievali čistú vodu, len aby mohli čo-to prepašovať dovnútra. Určite ste si všimli ten bordel s fľašami všade na okolí. No to bol ešte len začiatok. Idem k samotnému festivalu.

Keďže kapelu Mandragora nepoznám, nešiel som na túto kapelu. Ale kapelu Hudba z Marsu som si nenechal ujsť. Hoci som mal dosť práce dostať sa k stanom a nájsť kamarátov, u ktorých som nakoniec aj spal, prišiel som sa pozrieť a pofotiť prvých návštevníkov a kapelu „z Marsu“. Nemohol som byť na všetkých skupinách, čo hrali na Topfeste, no nevynechal som tie najlepšie. Terchovský Arzén som nestihol, tak som si ho vypočul iba zo stanového mestečka. Táto rockovo-folklórna skupina vystúpila zatiaľ na každom ročníku Topfestu. Aby som nebol len pri jednom stagei, prešiel som všetky 3 a zastavil som sa na Finlandia stagei, kde práve hrala skupina HT.

To bolo ešte slnečné teplé počasie. Pred mojou obľúbenou skupinou PARA sa spustil silný lejak, tak všetci pozaliezali pod strechy či stany. Para ma ale veľmi sklamala, nebolo to to, čo som čakal. Predsa len takáto skupina by nemala hrať tak skoro. Po nej nasledujúca momentálne najpopulárnejšia slovenská skupina DESMOD mi to ale vynahradila. Vynikajúci výber pesničiek a celkové vystúpenie Kulyho by som ohodnotil na jednotku. Samozrejme nechýbala pesnička Lavíny z jojkárskeho seriálu Panelák. Najväčším ťahákom a headlinerom v piatok bola podľa všetkých americká thrash metalová kapela Slayer. Mne sa ale nezdá. Táto hudba mi vôbec nič nehovorí. Bol som na tribúne odkiaľ by som mal mať dobrý výhľad na pódium. Opak bol ale pravdou, okrem umelej hmly som z pódia počul iba nástroje hudobníkov, žiaľ, spev som tam nepočul. Po asi 20 minútach som sa zobral a išiel radšej na pivo. Ostatné kapely ako Konflikt či Náhodní známi, boli podľa ohlasov veľmi dobrí. Nie všade môžem byť, tak ani na týchto kapelách som nebol. Piatok sa mi veľmi páčil, o čom svedčia aj fotografie, ktoré som tam nafotil. Musím poďakovať organizátorom, že som sa mohol dostať priamo pri stage aj keď nie vždy bezproblémovo. Je to dosť veľký zážitok pre mňa. Pripomeniem, že Vlnky Stage, ktorý sa nachádzal pri tobogane, ma moc neočaril. Zo začiatku pomerne málo ľudí pred pódiom nevedelo nabudiť tu správnu atmosféru. Neskôr sa to však rozprúdilo. Vrchol večera bol Marlboro tanečný stan, ktorý z nepochopiteľných príčin predčasne zavreli.

Druhý deň bol lepší, stávalo sa do pekného slnečného dňa. Prvú kapelu, ktorú som počul v sobotu bol Hex. Veľmi dobrá skupina chalanov, ktorí robia ešte väčšiu a lepšiu zábavu na Žákovic Open, tu sa ale k nim dostal zlý čas vystúpenia. Keď som uvidel na programe Metalindu, išiel som pod stage nafotiť kapelu a nejaké to video natočiť. Po pár pesničkách som si myslel, že to ani nie je tá Metalinda, ktorú počúvam doma. Neskôr začali spievať už známe songy ako Slnko nevychádzaj či Zaľúbená žaba. Po Metalinde som vyrazil na „finlandiu“, kde hrali v tom čase kamaráti – skupina Fuera Fondo. Milé prekvapenie ma tu čakalo, keď sme sa tu stretli s mnohými známymi. Popili sme a išli naspäť pri hlavné pódium, kde sa už chystala regge-ska skupina Polemic. Zahrali všetky obľúbené pesničky: Ona je taká, Ako ťa prežijem a Skank. Celé publikum skandovalo pri Polemicu, v duchu som si spieval pod pódiom a s fotoaparátom v ruke aj ja. Ostatné „stejdže“ som už nejako nenavštevoval, hlavný stage to vždy istil. Niečo po šiestej večer nastúpila skupina Horkýže slíže. Kuko s partiou odohrali nádherný koncert plný známych pesničiek či už starých alebo pesničiek z nového albumu „Ukáž tu tvoju ZOO“. Pesničky ako „Maštaľ“, „Líza a Wendy“, „A ja sprostá“, „Emanuel Bacigala“ a iné dobré songy ma úplne dostali do takej super festivalovej nálady. Tabačka od Chinaski som si vypočul už iba od stanu. Odpočinok a pravidelný pitný režim bok povinný. Anglická skupina Sailor mi dodnes nedá spávať. Dovtedy pre mňa neznáma skupina sa zrazu tak ukázala, že som len neveriacky krútil hlavou. Tí postarší páni to na pódiu pekne váľali. Takto som sa teda ešte nezabavil ako na tejto kapele. Skutočne dobrí boli. Spievali také známe pesničky ako „Girls, girls, girls“ alebo „A Glass of Champaigne“. Úplne najlepší bol záver ich koncertu, keď zaznela pieseň „Time to say goodbye“ alebo inak „Con te partino“ od Andrea Bocelliho.

O 23. hodine mala vystúpiť stála skupina Topfestu, skupina Kabát. Začiatok sa však posunul neskôr, ale atmosféra bola o to lepšia. Nechcelo sa mi tlačiť v dave, kde sa už aj tak nedalo dostať, tak som sa dostal na tribúnu odkiaľ som mal dobrý výhľad na pódium. Headliner soboty odohral množstvo známych piesní ako „Cirkusovej stan“, „Bára“, ale najväčší úspech mali skladby „Denne vožralej“ a „Corrida“. Po prídavku ponúkli organizátori festivalu ohňostroj, ktorý sa im fakt vydaril, hlavne pri konci. Po Kabáte sa množstvo ľudí odobralo do stanov či na iné „stejdže“. Nenechal som si ujsť ani Zónu A, na ktorej som sa tiež pekne zabavil, dokonca viac ako na Kabáte. Chľast, pľuvanie a nadávky sprevádzali koncert tejto punkovej skupiny.
Myslím, že toto bol najlepší ročník Topfestu, na ktorom som kedy bol. (pozn. bol som len minulý rok a teraz). Skutočne som bol prekvapený, aký bol super tento festival a teším sa na ďalšie.
Ospravedlňujem sa za štylisticky a gramaticky neupravený článok, ale myslím, že lepšie by sa mi to ani nechcelo písať. Aj keď hovoriť by sa dalo o festivale určite viac a lepšie.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.