Nové Mesto nad Váhom

Cestovný ruch v NM

Milí čitatelia, ako som spomínal v predošlom článku, dnes sa budem venovať našim pamiatkám a cestovnému ruchu. Keďže táto téma bude dlhšia rozdelím ju na dve, možno viac častí.
Zelená Voda. Tak to by bolo moje prvé miesto, kam by som zobral v lete návštevníkov mesta. Toto naše stredisko je vychýrené (či už pozitívne alebo negatívne) po celom Slovensku aj v zahraničí, napríklad v Čechách.

Momentálne je Zelená Voda premieľaná dosť v médiách. Dôvodom sú prebiehajúce geotermálne vrty, ktorými sa zisťuje, či sa nachádza na území rekreačnej oblasti dostatočne teplá termálna voda. Podľa predbežných výsledkov sa tu skutočne nachádza termálna voda s teplotou od 20 do 30 °C, vo väčšej hĺbke až 50 °C. Možno to znie neuveriteľne, ale aquapark v Novom Meste sa stále približuje. Isté je, že to bude rekreačno-zábavný areál s kapacitou 1500 ľudí. Veľa? Málo? Ťažko povedať. Uvidíme neskôr, čo bude náš aquapark ponúkať.

Zelená Voda ponúka širokú škálu služieb, hlavne v oblasti ubytovania a stravovania. Nie je núdzu ani o športové a iné aktivity. Tenisová hala, kurty, minigolf, volejbal, šach v nadmernej veľkosti, jazda na koni, prechádzka peknou prírodou. To je len časť z toho, čo sa tu dá robiť. Zelená Voda je známa taktiež ako raj pre nudistov. Táto pláž sa nachádza pri beckovskej časti Zelenej vody.

Naše mesto určite ponúka aj veľa iných miest, kam sa oplatí zájsť. Napríklad námestie je bohaté na pamiatky. Či už Morový stĺp (postavený v roku 1696) alebo oproti stojaca Socha sv. Floriána (z roku 1762), ktorý zobrazuje stredovekú popravu. Okrem spomínaných pamiatok je veľmi významné budova Podjavorinského múzea, ako aj budova Mestského úradu.

Podjavorinské múzeum je plné zaujímavých historických predmetov, listín a iných vecí. Expozícia je venovaná aj kultúre, cirkvi, tradíciám a archeológii. Veľkým mínusom múzea je, že expozícia je skutočne !stála! a žiadne nové predmety či fakty tu poslednú dobu nepribudli. Predsa len, história mesta nie je taká jasná, ako sme si mysleli. Doteraz sme si mysleli, že prvá zmienka o meste je z roku 1253, je to však až o 10 rokov neskôr, teda v roku 1263. Tento rok teda vniesol do histórie mesta nový rozmer. Dokonca ani na hlavnej stránke mesta nie je správne uvedený rok. Takto sme vlastne oslavovali 750.výročie mesta zbytočne. Aspoň budeme ešte raz oslavovať. Vrátim sa teda k tomu múzeu. Okrem stálej expozície, sa v priestoroch múzea konajú aj rôzne výstavy, či to boli fujary alebo zbrane z 2. svetovej vojny.

Okrem budov sa nachádzajú na námestí aj podzemné chodby, ktoré by si určite radi pozreli nielen návštevníci, ale aj samotní občania mesta. Táto téma vôbec nie je vyčerpaná a veľmi málo sa o nej vie, žiaľ veľa z týchto chodieb je zasypaných, ale koho by toto nezaujímalo aj tak. Toto by malo byť v múzeu. Ak bude chcieť niekto ísť preskúmať tieto chodby, dajte m vedieť. V Čachticiach takýto problém nemali. Tam dokonca aj usporiadali akciu, ktorej úlohou bolo vyčistiť tieto staré chodby od odpadkov, ktoré si tam mimochodom oni sami „navláčili“. Ale určite je to lepšie ako nechať to tak. Bolo by to nové lákadlo v našom meste.

Dominantou Nového Mesta je rímsko-katolícky kostol Narodenia Panny Márie. Bol postavený v polovici 13. storočia. Hlavný oltár je barokový z roku 1672 s dvoj etážovou stĺpovou architektúrou. Kostol je považovaný za najkrajší na Považí a jeden z najkrajších v strednej Európe. Pri rekonštrukcii námestia a priľahlých ulíc, vrátane nádvoria kostola sa pod starou dlažbou pri kostole našla krypta s hrobkou so 14 truhlami a pozostatkami neznámych ľudí a ženských prestrelených lebiek. Našli sa tu aj zvyšky pekárskej pece. Miesta, kde boli odkryté pozostatky sú symbolicky znázornené v dlažbe nádvoria. Najstaršou sochou chrámu je gotická madona s Ježiškom z roku 1570, tzv. Čierna madona. Je to napodobnenina pôvodnej gotickej madony, ktorú prepozitúre daroval Stibor II..

Prepozitúra pri kostole bola pôvodne gotická, neskôr baroková. Priestor jedálne má strop pokrytý bohatou štukovou výzdobou rastlinných motívov. Kaplnka v budove prepoštstva tvorí uzavretý priestor s bohato zdobenou klenbou a nástennými maľbami z roku 1692. Oltár je barokový z konca 17. storočia.
Základný kameň evanjelického kostola bol položený v októbri 1783 a bolo to pri potoku na pozemku pomerne blízko starého námestia. Vysvätený bol v roku 1784, taktiež bola pred kostolom postavená fara a vedľa nej nová evanjelická škola – dom s bustou Aničky Jurkovičovej. Bol postavený v r. 1787 bez veže. Pri úprave kostola v r. 1928 bola postavená veža. Najhodnotnejšou časťou kostola je hlavný oltár, ktorý je umiestnený na vyvýšenom podstavci po obvode ohraničený dreveným zábradlím.

Pre ľudí, ktorí radi oddychujú v prírode a nechodia po pamiatkách mám tip na výlet. Je to cesta od ul. Športová okolo vynoveného Kačabaru hore na Kamennú. Okrem dávno vyhoreného salaša uvidíte veľmi peknú prírodu a zaujímavý pohľad na Nové Mesto. Chodníkom sa môžete dostať až do Višňového pod Čachtický hrad. Žiaľ, neviem v akom stave je táto cestička, ale dúfam, že sa mi podarí v čo najbližšej dobe takú túru zrealizovať. Na opačnej strane mesta je ďalšie veľmi tiché miesto. Za Záhumenicami smerom do Dolného Srnia sú dve odbočky. Prvá vedie na miesto, kde je tiež pekný výhľad na mesto. Pre cyklistov je skôr tá druhá cesta, ktorá vedie do Trenčianskych Bohuslavíc.

Ak hľadáte zeleň v meste, treba zájsť do jedného z parkov. V letných mesiacoch sú Hurbanove sady plné ľudí hlavne cez víkendy, kedy sa koná Leto s hudbou. Nevýhodou je, že sa nenachádzajú v okolí žiadne sociálne zariadenia či občerstvenie. To by tu určite spríjemnilo slnečné popoludnie.
Určite som nespomenul všetky novomestské pamiatky, ale spomenul som tie najdôležitejšie miesta (aspoň pre mňa), kam sa oplatí v Novom Meste nad Váhom ísť pozrieť.

V ďalšom článku budem pokračovať s cestovným ruchom v našom okrese.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.