Iné Nové Mesto nad Váhom

Čistota alebo výkaly?!

Nie je tomu dávno, čo na tomto webe zverejnil Daniel fotografie zo Zelenej vody. Na jednej strane je vidieť pokrok, ktorý urobili noví nájomcovia, vyčistený lesopark, upravený kemp, pláž bez odpadkov a vybudované nové sociálne zariadenia.

Čo je smutnejšie, na druhej strane vyčistená pláž s novým štrkom, ktorý je „označkovaný“ psími výkalmi. V kultúrnej spoločnosti niečo neprijateľné, nevhodné a neslušné. Predstavme si dve skupiny ľudí – jedna, čo oblasť vybudovala, skultúrnila a vyčistila, druhá skupina, ktorá chce relaxovať v čistej a oddychovej zóne. Doslova len desiatky metrov od centra mesta máme rekreačnú oblasť, kde sa bežný človek po 20 minútovej prechádzke dostane. Má možnosť prechádzky v chládku lesoparku v kempe, slnenia sa na pláži alebo sa schladiť vo vyčistenom jazere. Teraz, s predstavou príjemného oddychu na Zelenej vode, sa človek zhrozí pri pohľade na psie výkaly, ktoré sa nachádzajú na mieste, kde sa majú rozkladať ležadlá a deky na letné slnenie, kde sa budú hrať malé deti. Doslova hnus. Majiteľ psa si svojho miláčika vyvenčí, psík si uspokojí svoje biologické potreby. Ale na úkor niekoho iného, kto sa chce rekreovať na čistej pláži. Je to len o zodpovednosti majiteľov domácich miláčikov, kde stačí tak málo – zobrať si vrecúško na psie alebo zvieracie výkaly, tieto zodvihnúť a vhodiť do odpadkových nádob. Vie si „psíčkar“ predstaviť, ako by nechával svojho psíka vykonať potrebu doma v obývacej izbe na koberci a nechal by to bez povšimnutia? Určite nie. Možno toto prirovnanie vyvolá úsmev na tvári, ale je výstižné. Nechcem, aby táto problematika bola generalizovaná na všetkých majiteľov domácich miláčikov, sú takí, ktorí si svoje povinnosti plnia svedomito, avšak je to problém, ktorý sa netýka len Zelenej vody, ale aj našich sídlisk a častí mesta. Je to problém, ktorý nemôžeme prehliadnuť. Myslím si, že trošku by sme ho mohli riešiť. Niekedy stačí upozorniť majiteľa domáceho zvieratka, aby po ňom vyčistil našu zeleň alebo verejné priestranstvo a nabudúce sa to nemusí zopakovať. Slušná argumentácia je niekedy viac, ako represia. Kultúrna spoločnosť vytvára kultúrne prostredie, ktoré nikto nevybuduje a nepretvorí za nás samých.
Budem rád, ak na tento článok zareagujete a napíšete sem svoje postrehy alebo názory. Ak

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.

2 COMMENTS

  1. ak viete o nejakom pripade ktory porusuje toto VZN, dajte vediet mestskej policii alebo napiste anonymny email na policia@nmnv.sk. pomoze aj fotografia ako dokaz. ak aj vam vadi ze vsade okolo vas sa nachadzaju taketo znecistene miesta vykalmi nenechavajte si to len pre seba, ale upozornite na to dotycneho majitela psa alebo ineho zvierata. v meste ci na zelenej vode sa hraju deti a styk s vykalmi je pre deti velmi nebezpecny. podelte sa o vasich skusenostiach alebo staznostiach

  2. Plaze pri vode by mali mat rovnaky status ako pieskoviska pre deti, cize zakaz vodenia psov. Je nemyslitelne, ak aj majitel zoberie vykal do vrecuska, ze by to miesto zostalo hygienicky absolutne ciste, stopy uz zostavaju. Cize som za absolutny zakaz vodenia psov na plaze v sezone i mimo nej (a to mame psa v rodine a nie som anti-psickar).

Comments are closed.