Iné Nové Mesto nad Váhom

Dianie v Novom Meste za uplynulé mesiace

Vítam Vás po vyše 3 mesiacoch s novým článkom o Novom Meste nad Váhom v blogu. Už dlhšie som mal v pláne napísať článok, ale iné povinnosti mi neumožnili skôr napísať nejaké novinky o meste a stránke nmnv.sk. Preto Vám teraz prinášam trochu dlhší článok, ktorý zhrnie uplynulé mesiace.

V polovici minulého roka som spustil s firmou Comtec na stránke súťaž o hodnotné ceny, ktoré poskytla táto firma. Súťaže a ceny sa ľuďom páčili a preto pripravujem súťaže už na tento rok, určite pribudne počet cien v jednotlivých kolách a tak budete mať väčšiu motiváciu a šancu vyhrať. Som spokojný s priebehom súťaže aj s počtom zúčastnených súťažiacich, zmení sa však systém losovania výhercov na lepší. Ďakujem všetkým za odpovede a výhercom ešte raz blahoželám k cenám.

V januári bola na stránke spustená nová podstránka o DVB-T vysielaní v okolí Nového Mesta nad Váhom, o tom ako si naladiť digitálne multiplexy, čo na to potrebujete, rady, tipy a všeobecné informácie o vysielačoch. O digitálne vysielanie je stále malý záujem, o čom svedčí aj priebežný stav prijatých mailov do súťaže. Ľudia jednoducho nemajú stále záujem prejsť z analógu na digitál, pritom rozdiely sú veľmi veľké. Viac sa dočítate v danej časti. Upozorňoval som už dávnejšie na neinformovanosť zo strany Towercomu a ostatných médií, máloktoré weby sa tomuto vysielaniu venujú a preto som sa rozhodol s Jánom Benčurom zostaviť túto stránku, kde môžete nechať aj Vaše názory na túto problematiku a na prípadné otázky odpovieme (ak vieme odpoveď). Je to predsa aj pre nás novinka ale postupne prichádzame na to a svoje poznatky a skúsenosti prezentujeme na tejto stránke.

Od konca minulého roka sa začalo s výstavbou tunela Turecký vrch pri Trenčianskych Bohuslaviciach, ale tento rok v marci sa začalo naplno s výstavbou tunela a celkovou rekonštrukciou trate Nové Mesto nad Váhom – Púchov. Na úseku pri NM sa začalo pracovať, odstránili sa koľajnice, železničný most cez Klanečnicu, začali sa postupne upravovať pozemky pod budúcou traťou, vybudovali sa príjazdové cesty pre jednotlivé staveniská a začalo sa s výstavbou nadjazdov cez železnicu. Celý proces rekonštrukcie prebieha veľmi rýchlo, preto dúfajme, že sa nestane podobný problém ako s rekonštrukciou železničnej stanice, kde sa údajne minuli peniaze na jej rekonštrukciu a tak rozrobená stanica stojí v nezmenenom stave už niekoľko dní. Možno už o pár rokov budeme mať, dúfajme, novú stanicu, do ktorej nebudeme mať strach večer ísť a prejdeme sa

vlakom cez nový úsek s tunelom rýchlosťou 160 km/h. Spolu so začiatkom rekonštrukcie trate sa zmenil aj grafikon vlakovej dopravy, ktorý mnohým spôsobil dlhšie alebo oneskorené príchody do školy či zamestnania alebo iné problémy. Namiesto niektorých osobných vlakov je k dispozícii náhradná autobusová doprava do Trenčína. Nie je vylúčené, že GVD sa bude do konca roka 2010 ešte raz meniť.

Stránka bola od začiatku roka obohatená o vyše 200 fotografií, či už z mesta alebo okolia. Svojimi fotkami prispeli na stránku aj návštevníci webu, spomeniem Martina Kolesára, ktorý poskytol fotografie z krypty pri rímsko-katolíckom kostole a Sharka, ktorý pravidelne prispieva fotkami zo železnice a jej rekonštrukcie, ale aj mnohí ďalší. Budem rád, ak aj naďalej budete prispievať Vašimi fotkami či už starými alebo novými.

<!– /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:””; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} –>

Keďže v našom meste nie je žiadny aktuálny register firiem, tak som sa rozhodol vytvoriť Register firiem v Novom Meste nad Váhom. Je to databáza firiem a predajní s podrobnými informáciami o sídle, zameraní, kontaktoch, otváracích hodinách a s fotografiou prevádzky. Zoznam je pravidelne aktualizovaný a neustále doplňovaný o nové údaje. Ku dnešnému dňu sa v ňom nachádza 317 záznamov, pomoc by som však potreboval od ľudí, pretože nemám možnosť zohnať všetky údaje. Formulár, ktorý by som potreboval vyplniť o každej firme sa nachádza TU. Mestská knižnica Ľ. V. Riznera prešla tento rok na nový knižničný systém Clavius, návštevníci majú možnosť si pozrieť online, aké knihy sa nachádzajú v knižnici. Zároveň na stránke pokračujem s aktuálnymi knižnými novinkami, ktoré mi poskytuje riaditeľka knižnice p. Berková. Keďže p. Berková končí vo funkcii riaditeľky knižnice, chcel by som jej aspoň takouto formou poďakovať za našu spoluprácu a popriať všetko dobré.
9. februára 2010 v blogu pribudol článok o prevode vlastníctva bývalých vojenských kasární z Ministerstva obrany SR na Mesto Nové Mesto nad Váhom. Článok obsahuje kompletné informácie o prevode majetku, o VZK, o cenách za tieto majetky, o mimoriadnom zasadnutí MsZ, o využití,.. Využitiu kasární je dokonca venované fórum, kde sa môžu ľudia vyjadriť, čo by chceli v daných priestoroch mať. K článku sa vyjadrilo množstvo ľudí, hlavne mladých, pre ktorých by bolo dobré mať v týchto priestoroch skatepark alebo paintballovú halu. Starší by uvítali nemocnicu alebo vysokú školu. S istotu môžem potvrdiť, že v priestoroch na ul. Bzinská sa budú nachádzať Technické služby mesta a iné inštitúcie, o ktorých budem písať inokedy. Dôležité však je, či sa poslanci a MsÚ bude zaoberať názormi občanov. Všetky názory som poslal iniciátorovi nápadu (spýtať sa ľudí na využitie cez web) p. Križanovi. Podobný článok, avšak oveľa všeobecnejší, pribudol o pár dní neskôr na oficiálnej stránke mesta aj s fórom. Vo fóre na oficiálnej stránke sa k tejto téme vyjadrilo k dnešnému dňu 2 ľudia, čo je veľmi málo. Kde nastal problém? Poznajú vôbec ľudia oficiálnu stránku Nového Mesta? Nemám problém napísať http://nove-mesto.sk, stránku vôbec nepovažujem za „konkurenčnú“, http://nmnv.sk dlhodobo prevyšuje návštevnosťou oficiálnu stránku niekedy až dvojnásobne. Oficiálny web od jeho vzniku slúži len na povinné zverejňovanie informácií, márne tam nájdete aktuálne informácie o dianí v meste. Na to slúži už dlhšiu dobu môj web, kde sa snažím prinášať stále nové a lepšie informácie.

Vo februári sa mi podarilo vybaviť nafotenie a výrobu virtuálnych prehliadok v novomestskom Literárnom oddelení Trenčianskeho múzea v spolupráci s riaditeľom – p. Karlíkom a majiteľom firmy VirtualTravel.sk – p. Štrbom. Pozrieť si ich môžete na tejto stránke: . Daná stránka tak bola doplnená o ďalšiu sériu panoramatických virtuálnych prehliadok z Nového Mesta nad Váhom.
Do podvedomia dávam aj ďalšiu novú podstránku, ktorá sa objavila koncom januára na nmnv.sk. Venuje sa v nej rekonštrukciám a výstavbe v Novom Meste nad Váhom. Obsahuje fotografie z priebehu výstavby či rekonštrukcie objektov. Zaujímavé sú niektoré premeny mesta a hlavne námestia či škôl. Pozrite si ich TU


Nové Mesto nad Váhom tak ako ostatné mestá na Slovensku majú povinnosť od roku 2010 separovať odpad (sklo, papier a plasty) nielen z rodinných domov ale aj z panelákových domov. Ihneď po zavedení nových kontajnerov na sídliskách sa toto separovanie ujalo. Na niektorých miestach sa objavili prípady, keď v danom smetiaku bol úplne iný odpad – komunálny, alebo boli smetiaky tak preplnené, že už sa nemal kde papier či plasty dávať. Problém sa však vyriešil, TSM vyprázdňujú tieto smetiaky pravidelnejšie a ľudia nezvyknú miešať odpad komunálny so separovaným.
Blíži sa leto a s tým spojené množstvo akcií, ktoré sa budú konať v našom meste a okolí. Konečne sa tak skončí obdobie, počas ktorého sa toho veľa pozitívneho neudialo. Ešte pred niekoľkými mesiacmi pojem Nové Mesto nad Váhom nehovoril mnohým občanom Slovenska nič. Niekoľko káuz či už pozitívnych alebo negatívnych však naše mesto doslova vytiahlo na vrchol. Kauza: Prestriekanie dopravných značiek s označením začiatku/konca mesta z názvu Nové Mesto nad Váhom na Medzi Trenčínom a Piešťanmi, kauza: Nehygienické podmienky a prebaľovanie mäsa v obchodných reťazcoch aj v našom meste, kauza: obedy na priemyslovke, kauza: Cityfarma, problém: logistické centrá, noví investori a nezamestnanosť. Toto všetko sa udialo ani nie za pol roka. Bolo potrebné naše mesto tak veľmi pošpiniť?! Kedy sa tu udeje opäť niečo pozitívne, na čo by sme boli hrdí a nie aby sme sa museli hanbiť za činy niekoho iného. Situácia by nebola taká zlá, keby to nebolo všetko konkretizované len na Nové Mesto. Povedzme si to na rovinu: tie problémy, ktoré sa vyskytli u nás sú takmer v každom meste. Mali by sme sa preto usilovať viesť o našom meste len dobré meno, to však platí hlavne pre našich volených zástupcov.

Medzi takých ľudí patrí napríklad Martin Kolesár, ktorý vydal najnovšiu knihu o Novom Meste nad Váhom s názvom Mesto na pravom brehu Váhu. Publikácia, ktorú si môžete zakúpiť napr. v TIK Nové Mesto, nájdete aj fotografie, ktorých som autorom. Ďalšou knihou, ktorá vyšla a veľmi pekne reprezentuje mesto je Nové Mesto nad Váhom vo fotografii od autorov: Jaroslav Mego, akad. mal. Ján Mikuška, Mgr. Viliam Polák, Mgr. Jozef Šišovský, Ing. Fedor Tučka, Daniela Zelková. Najnovšou publikáciou o našom meste bude monografia mesta, na ktorej tvorbe som sa podieľal aj ja, konkrétne na časti o športe. Viac o dokumentoch týkajúcich sa NM nájdete TU.

Týmto by som článok ukončil a poprial Vám príjemné prežitie veľkonočných sviatkov.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.