Akcie Nové Mesto nad Váhom

Dúha v srdci 2017 priniesla 4-hodinový maratón hudby a zábavy (TS)

Šiesty ročník benefičného podujatia Dúha v srdci sa uskutočnil v Novom Meste nad Váhom 24. Septembra 2017. Spoločenskú sálu Mestského kultúrneho strediska zaplnili stovky ľudí, ktorí mali radosť z  hudby, tanca a tvorivých aktivít. Toto jedinečné podujatie, pripravené nielen pre deti a mládež s mentálnym alebo zdravotným postihnutím z Trenčianskeho samosprávneho kraja, ponúklo  pestrú mozaiku hudby, spevu, tanca, zábavy a tvorivosti.

Dúhová zábava a tvorivosť

Benefičné podujatie Dúha v srdci pre deti a osoby s mentálnym a zdravotným postihnutím a pre deti z detských domovov z Trenčianskeho samosprávneho kraja zorganizovalo Centrum sociálnych služieb Nové Mesto nad Váhom, Mesto Nové Mesto nad Váhom, Občianske združenie Život s dúhou v srdci a Občianske združenie Milan Štefánik, pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja  Jaroslava Bašku.

Hneď v úvode podujatia všetkých roztancovala a vyčarila dobrú náladu a skvelú šou  Zumba tanečníčka Aminata z Francúzska. Počas hodinového Zumba maratónu nechýbala ani  domáca Zumba inštruktorka Denisa. Podujatie ponúklo aj množstvo tvorivých aktivít, workshopov a zábavy. Pripravené bolo maľovanie na drevo, či tričká, maľovanie horúcim voskom i výroba originálnych šiltoviek. Svoje zručnosti si deti  mohli vyskúšať pri výrobe šperkov, košíkov, plstení a do sýta si mohli zašantiť v skákacom hrade či jazdou na odrážadlách.

Maratón skvelej hudby

Štvorhodinový maratón rôznych žánrov hudby zo Slovenska i zahraničia čakal na všetkých zúčastnených. Do hudobnej mozaiky svojimi hitmi Neľutujem, Mandolína, Spolu a ďalšími prispel aj Adam Ďurica, ktorý všetkých rozospieval a roztancoval. Burácajúce publikum ho len ťažko púšťalo z pódia. „Na takomto benefičnom podujatí som dlho nehral, a tak teraz po niekoľkých rokoch to bolo vzácnejšie nielen pre hendikepovaných ľudí ale aj pre mňa. Bola tu skvelá atmosféra, dostal som perfektné odozvy, reakcie detí boli veľmi silné. Oni majú jeden dar. Vôbec nemajú pred ničím predsudky, vedia perfektne čítať ľudí a situáciu, prijímať radosť, vyjadriť smútok, vedia dať najavo to, čo cítia. Keď sa im úprimne zahrá pesnička, perfektne reagujú. Je to veľmi silné a úprimné publikum, ktoré vníma hudbu bez nejakých póz. Pre mňa to bolo ako rokový koncert s jednou gitarou,“ vyznal sa Adam Ďurica. Publikum speváka odmenilo obrovským potleskom, transparentami i vlastnoručne vyrobenými darčekmi. „Na koncertoch nie je zvykom, aby polovica publika mala nejaké transparenty. Bolo to veľmi príjemné prekvapenie. Najviac sa mi páčil plagát s mandolínou, ktorého autora som aj odmenil. Boli to umelecké diela.  Ja by som niečo také krásne asi nevedel nakresliť,“ usmial sa spevák. Dobrú náladu a skvelú pohodu všetkým vyčarila skupina Vidiek. Ich známe hity nenechali sedieť nikoho. „Spolu s publikom sme sa fantasticky zabávali. Deti mali plagáty a transparenty. Pôsobilo to na mňa milo a prekvapujúco. Bolo to veľmi príjemné a sympatické.  Je to také starodávne a milé, pretože dnes keď idem na koncert, tak už náš plagát nevidím,“ povedal Ján Kuric. Skvelú šou a zábavu predviedla i skupina Maduar a Ivana Bagová. „Dnes tu bola výborná atmosféra, ľudia sa bavili a spontánne reagovali,“ povedal Juraj Matyinko zo skupiny Maduar. Nadšená bola aj speváčka Ivana Bagová. „Ľudia a deti spievali spolu so mnou a bolo to super,“ dodala.

Príliv folk-metalovej energie z Ruska

Folk-metalová skupina Grai svojimi energickými skladbami priviedla do varu celú Spoločenskú sálu. Na Slovensko pricestovali až z ruského Tatarstanu. Skupina predstavila ukážky tradičných ruských piesní odetých v metalovom šate. „Koncertu v Novom Meste nad Váhom sme sa zúčastnili v rámci európskeho turné, ktoré práve absolvujeme. Na Slovensku však nie sme prvýkrát. Koncertovali sme tu už v roku 2014,“ povedal gitarista Ruzveld Grai. „Pozvanie na Dúhu v srdci sme prijali s radosťou a sme vďační, že sme mohli vystupovať pre deti a priniesť im radosť. Ukázať svoju muziku, umenie aj dušu. Cítili sme ich milé prijatie, reakcie a silné pozitívne emócie, prejavy radosti,“ vyznala sa speváčka Irina Zybina. Skupina Grai pôsobí na hudobnej scéne už od roku 2005. „Kapela má okolo seba výborných hudobníkov, a tak aj jej členovia sa postupne menia. Niektorí odchádzajú, iní prichádzajú. Nahrali sme už niekoľko albumov. Od roku 2013 často a radi koncertujeme v Európe,“ pokračoval Ruzveld Grai. „Názov kapely bol hneď na začiatku niekoľkokrát zmenený. Najprv sa kapela volala Raven Blood, potom Vorog a v roku 2007 nakoniec dostala  meno Grai, čo znamená niečo ako krik vtákov,“ vysvetlila Irina Zybina. Kapela Grai svojim fanúšikom ponúka a na koncertoch prináša zmes folku a metalu. ,,Tento žáner sa nám veľmi páči. Páči sa nám folklórna a národná muzika a tiež metal, tak sme to skĺbili spolu. Inšpirovali nás aj iné kapely, ako fínska folkmetalová kapela Korpiklaani, lotyšská metalová kapela Skyforger, írska folk metalová hudobná skupina Cruachan, estónska folk metalová hudobná skupina Metsatöll,“ dodala speváčka.

Dvojitá dávka humoru

Podujatie Dúha v srdci nielen moderoval, ale aj patričnou dávkou humoru okorenil Roman Pomajbo.  Podľa jeho slov, účasť na benefičnom podujatí nikdy neodmieta. Osloví ho každá dobrá myšlienka spojená s pomocou hendikepovaným ľuďom. „Každý z nás by mal na takéto podujatie prísť a zažiť to. Pre nás, ktorí máme to šťastie, že sme zdraví je to dôležité. Je úžasné vidieť deti, ktoré vám dávajú vlastnoručne vyrobené darčeky. Treba to zažiť. Som rád, že môžem pomôcť a preto vždy prijmem pozvanie. Myšlienka podujatia urobiť pre hendikepované deti koncert, na ktorý oni nemôžu ísť hocikedy počas roka je skvelá. Myslím si, že aj prepojenie zdravých a hendikepovaných ľudí počas takýchto podujatí je zmyslom toho, aby sme sa stretávali a netvárili sa, že je to niečo, čo sa nás netýka,“ skonštatoval Roman Pomajbo.  Nielen umelci počas koncertu priniesli radosť všetkým hendikepovaným deťom a vyčarili úsmevy na ich tvárach. Množstvo prekvapení si pripravili i samotné deti pre ich obľúbených spevákov i hudobníkov v podobe plagátov, darčekov, či básne. Neoddeliteľnou súčasťou koncertu, nadšenec hudby a humoru je amatérsky básnik Juraj Kohútik. Jeho báseň poňatá s humorom  predstavila kapely a spevákov jeho pohľadom.

Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a podporovateľom za pomoc.

Text: Monika Šupatíková

Foto: Petra Sekáčová, Igor Frimmel a Milan Maršalka

Video: Igor Kolesár

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=76fhsTXnuO4

httpv://www.youtube.com/watch?v=sdf_Z-V_psE

 

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.