Nové Mesto nad Váhom

Koniec webu nmnv.sk?!

Zima už povedala pravdepodobne svoje zbohom, sneh sa už definitívne stráca z nášho okolia a mesto sa pomaly zobúdza. Začína sa tu opäť pracovať (čistiť chodníky, cesty, rezať konáre,…) a tak aj ja konečne sa môžem opäť naštartovať v spracovávaní častí, ktoré sa doposiaľ neobjavili na mojom webe, alebo sú nedostatočne obsiahle. Priznám sa, posledné dni som váhal, či nemám môj Informačný portál nechať na nejaký čas stáť a venovať sa iným veciam. Jednoducho ma isté veci donútili alebo natoľko ovplyvnili, že ma táto moja záľuba prestala baviť a robil som ju s nechuťou alebo dokonca nasilu. Preto aj niektoré veci, ktoré poslednú dobu pridávam na stránku sú charakteru priemerné. Istotne si mnohí myslia, veď čo je na tom také ťažké robiť web, no mýlia sa. Deň čo deň vytvárať niečo nové, stále byť aktuálny a byť schopný odpovedať na každú otázku, čo mi tu položia ľudia, je veľmi náročné. Bolo by to určite jednoduchšie, keby som na to nebol sám a spolupracovali by aj iní. Tým chcem poukázať na jednoduchšie alebo prístupnejšie poskytovanie informácií. Bez toho sa nielen ja neodrazím, ale ani ostatní. Nie je v mojich silách vedieť o všetkom. Veľa informácií si zistím práve vlastnou činnosťou (tým nemyslím, že si vymýšľam informácie), prechádzkami po meste, spoluprácou s inými webmi, od rôznych priateľov a známych, mnohokrát sa mi niečo dostane práve cez TV Pohodu. Avšak nepriamo, pretože Pohodu nemám.

Priznávam, že ani môj vzťah s MsÚ nemám veľmi dobrý, neviem či je to moja vina alebo nie, ale dosť ma to mrzí. Nie sú to však len oni, ale aj mnohí iní, u ktorých som sa domáhal po informácie. Kto číta moje články alebo ma pozná vie, že sa snažím vždy písať objektívne, nechcem byť jednostranný, nerád by som krivdil niekomu a niekoho zas priveľmi chválil. Niekedy sa to ale práve nedá a mám právo vyjadriť svoj názor čo sa mi páči, čo nie a čo by sa malo zmeniť.

Dávnejšie uverejnený článok o stravovaní v našom meste mal veľký ohlas, bol uverejnený v inzertných novinách Info-Mix a takisto aj na e-mail som dostal množstvo správ s pochvalami, že mám pravdu. Tento spomínaný článok je však príkladom objektívno-subjektívneho názoru, vyplýval z mojich osobných skúseností v daných zariadeniach a obsahoval aj prvky objektívnosti. Iné články, napríklad o cestovnom ruchu bol určite objektívny.

Dôvodom na napísanie tohto článku bol nedávny rozhovor s mojím kamarátom (nebudem menovať, on vie ktorý), ktorému som to vysvetlil, pochopil ma, avšak nesúhlasí s mojím rozhodnutím. Povedal, že práve vďaka tejto stránke sme sa spoznali a veľmi si váži moju prácu. Je pravda, že prostredníctvom tohto webu som sa spoznal s ním aj s mnohými inými ľuďmi, dobrými či zlými aj že množstvo ľudí si váži túto moju prácu. Mňa samého toto vždy poteší, ale načo sa namáhať, keď sú medzi nami aj ľudia chamtiví, neprajní a hlavne neochotní pomôcť.

Podotknem však, že nie všetci sú takí. V roku 2008 sa mi začalo veľmi dobre dariť, začal som spolupracovať s Info-Mixom, Golden Slovakia, s Ottovym vydavateľstvom, lyžiarskymi strediskami Ski Centrum Kálnica a Ski Bezovec, na knihe o Novom Meste nad Váhom, ktorá by už mala vyjsť a pred pár týždňami som dostal ponuku spolupracovať na monografii mesta. Ako sa hovorí: Dostal som šancu, ktorá sa neodmieta. Osobne s tým nemám problém, dokonca ma aj teší, že majú záujem o mňa, resp. moju prácu, ale nie som si istý, či som schopný splniť ich očakávania. Je to úplne odlišný typ práce ako som zvyknutý robiť, vyžaduje si už viac času a precíznosti. Časom sa ukáže či je to v mojich silách, v súčasnosti sa snažím získať informácie pre časť Šport, ktorú sa chystám prerobiť už asi pol roka.

Začala ma ovplyvňovať kríza, nie však tá celosvetová, ale vnútorná, prestával som chápať zmyslu mojej práce. Po tom spomínanom priateľskom rozhovore sa mi opäť objasnil význam existencie tohto webu, robím to pre ľudí, ktorí potrebujú tieto informácie a nikde inde ich nemôžu zohnať. Pripomeniem, že najčastejšie prezeranými stránkami sú práve informácie zo zdravotníctva o pohotovostných službách novomestských lekární, ktoré sa donedávna ešte objavovali v týždenníku Piešťansko-Novomestsko (neviem, či dôvodom je môj web) a adresár lekárov v Novom Meste; ďalej je to program kina, fotogaléria, služby a donedávna ešte veľmi navštevované stránka s otváracími hodinami zimného štadióna pre verejnosť (teraz sú na hlavnej stránke).

Som rád, že tí čo navštevujú stránku sem nechodia nasilu, ale zháňajú nové informácie. Budem sa preto maximálne snažiť vytvárať a prinášať Vám nové veci, pohľady, názory, fotografie, videá a všeličo iné, pretože nerobím to len pre seba a moju záľubu a ešte raz zdôrazním, že ak môže ktokoľvek a akokoľvek pomôcť, budem len veľmi rád.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.

8 COMMENTS

  1. Ľudia ktorí nepracujú v tomto obore nemajú ani šajnu aký je tvorba a administrácia webu žrút času a to nehovorím ešte o zháňaní informácii, lebo sa snažíš prinášať to, čo ešte nie je na internete. O to viac si tvoju prácu cenia tí, ktorí si už skúsili aspoň administrovať nejaký web. Vidia za tým kopu práce, presedených hodín, ktoré by sa dali využiť i ináč – posedením v nejakom podniku, športom, alebo oddychom a browsovaním po nete. Dnes je doba taká, že nikto nepovie ani bú, a keď povie tak len kritizuje, uráža a osočuje. Ľudia sú neustále hladní po informáciách. To, že sa neustále vypytujú otázky je odraz vysokej návštevnosti – bude ich len viac a viac. Ak na ne nevieš odpovedať tak si nad tým nelám hlavu, nikto nevie všetko.

    To, čo si s týmto webom dokázal je obdivuhodné a v pohode schováš do vačku oficiálny web – zdôrazňujem web, za ktorý mesto vysolilo 100 000 SK! Majú tam síce drahé CMSko, no aktualizácia na bode mrazu. Možno sa spoliehajú na teba, že ty všetko vypátraš a hodíš to na svoj. 🙂 O dôležitosti tohto webu pre mesto teda nemusíme polemizovať. Z denných návštev okolo 35 ľudí za den si sa za necelý rok vyšvihol na 200 a niektoré dni porážaš oficiálny web v návštevnosti.

    Tvojej vnútornej kríze sa však nečudujem, z tohto webu máš akurát tak dobrý pocit a príjmy z reklamy na pokrytie webhostingových poplatkov. Podobnú krízu som zažil i ja a chcel som tiež so všetkým seknúť, robiť niečo nasilu sa nikomu nepáči. Niekedy je také blbé obdobie, že sa veľa vecí nakopí a človek nevládze. Treba si dopriať aj oddych, nie sa stále naháňať.

    Neviem, či by sa našla v meste podobná osoba, ktorej by sa chcelo zhánať info a neustále aktualizovať takýto web, web bez CMSka. Je toho na teba veľa, ale na rozdiel od iných sa snažíš pre toto mesto niečo urobiť. Hlavne to nevzdávaj! Áno, zišiel by sa ti tím ľudí, ktorí by boli ochotní pracovať zadarmo. Takí sa však hľadajú ťažko… Preto Ti držím palce a keď budem môcť tak sa ti posnažím pomôcť.

    PS: Skús hodiť nejakú anketku popr formulár – koľko ľudí sa prihlási, že by ti boli ochotní pomáhať s týmto webom – aspoň zásobovaním informácií.

  2. Neviem to asi vyjadrit tak ako Matho, plne s nim suhlasim a tak iba jednoducho DAKUJEM, ZE SI TU…

  3. ako vzdy dobre napisany clanok, len skoda toho pesimizmu, aj ked sa ti necudujem ze tam bol, bohu vdaka za toho tvojho kamarata ze ta tak povzbudil 🙂 a znova si nasiel chut ( dufam ze ju mas ) na tvorbu vybornej stranky, ktora by fakt mnohym chybala, minimalne mne, uz som si zvykla ako kazdy den je medzi prvymi co si vyhladam. Veru velka skoda, ze dost ludi ako keby ti branilo v tejto tvojej zalube.. ako ti ,,vicispani”, ale naopak su tu aj ludia ktori ti radi pomozu a tych je tiez dost,
    a sam vidis kolko sa uz zmenilo diki tvojmu webu a tvojim clankom 🙂
    Inak velky suhlas s komentarmi vyssie.
    Drzim palce aby sa darilo stranke lepsie a lepsie a aby aj ty si mal stale chut na svoj web :)a aby sa niektori ludia umudrili konecne.

  4. Aj ja sa pridavam a drzim palce tejto stranke!!!!!len v tom smelo pokracuj…

  5. Dani, dobre vies, ze ti drzim palce, som rad, ze si tu svoju “krizu”, ak to tak mozeme nazvat, prekonal (teda dufam, ze si ju prekonal), bola by skoda, keby bol tvoj web minulostou. Ludia si nan sice pomaly, ale predsa len zvykli a u mna je to tak, ze nie den, aby som sa nepozrel, ci nie je nieco nove. Len sa drz, ved mas okolo seba dost ludi, ktori ti chcu pomoc a urcite ti pomozu, ci uz moralne alebo zaujimavymi nametmi ci materialmi k zverejneniu. Ludia su uz raz taki, ze zavidia niekomu, kto dokaze viac, ako len bezny clovek. Ty si dokazal urcite viac. O kvalite tvojej prace svedci i to, ze si dostal ponuku, ktora je sice narocna, ale urcite stoji za to – podielat sa na tvorbe monografie o NMnV. Takze hore hlavu.
    P.S. To pivo plati.

  6. Dano, robíš to dobre. Áno, vicišpáni v NMnV (ale nielen tu) sú najväčšou brzdou informácii.(osobná niekoľkoročná skúsenosť).
    Napĺňať web každodennými kvalitnými aktuálnymi info je podľa mňa nad sily jednotlivca.
    Ale to neznamená, že by si to mal vzdať. Naopak. Fakt si dobrý. Tie pochybovačky okolo toho sú normálna vec.
    Team spolupracovníkov, nadšených kamošov a dobrovolníkov by velmi prospel.
    Je na Tebe ako sa rozhodneš.
    Držím palce.

  7. Tieto komentare nie su len povzbudive, ale aj motivacne. Motivuju ta k tomu, aby si to nevzdal, nasvedcuju tomu, ze tvoj web je respektovany a uznavany. Tak sa snaz dalej, i ked je to narocne.

Comments are closed.