Nové Mesto nad Váhom

Leto v Novom Meste nad Váhom

Po dlhšej prestávke Vám prinášam nový článok o našom meste. Niekoľko týždňové dažde v uplynulých mesiacoch spôsobili mnohé škody po celom Slovensku. V našom meste sa to prejavilo hlavne vo vyššej hladine Klanečnice. Práve pri tejto udalosti sa prišlo na tak závažný problém ako je nižšie postavený nový železničný most ako bol ten pôvodný. To zapríčinilo takmer vyliatie vody z koryta. Momentálne sa pracuje už na náprave – koryto potoka sa rozširuje a prečisťuje. Toto upršané počasie vystriedali začiatkom júla prudké horúčavy a tak aj množstvo ľudí sa vybralo von na korčuliach, na bicykloch či peši. Začala sezóna letných hudobných festivalov a akcií na Zelenej vode. Zelená voda sa stala centrom letnej turistickej sezóny v Trenčianskom kraji, keďže ako jediné prírodné jazero je vhodné na kúpanie. O tom svedčí aj návštevnosť v posledných dňoch, kedy sa na jednu z pláží v jeden deň dostalo až takmer 5000 ľudí.

Leto odštartoval festival Topfest, ktorý bol tento rok opäť o niečo iný.  Areál bol väčší, no zároveň ľudí bolo menej ako minulý rok. Dôvodom prečo klesla návštevnosť môže byť drahá vstupenka, slabý výber kapiel, horúčavy,… Hoci bol tento rok slabší návštevnosťou, kvalitou nezaostával. Mnohé minuloročné chyby sa už nestali, ale iné sa začali robiť, ako napríklad stanové mestečko, ktoré bolo 20 min. od hlavného pódia. Celkovo hodnotím festivalovú sezónu tohto roka v našom okolí o niečo slabšiu ako po minulé roky. Týka sa to aj ostatných festivalov a akcií, ktoré sa konali v júli. Beckovské slávnosti, ktoré sa po ročnej prestávke opäť konali v neďalekej obci Beckov sa stali miestom viacerých akcií – jednak to boli klasické slávnosti, ale tohto roku boli spojené s Vidlometom a hudobnou projekciou v podaní kapiel ako Gladiátor, Polemic, Fuera Fondo či Slniečko. Topfest a Beckovské slávnosti mali v porovnaní s festivalom Žákovic Open lepšie počasie. Nepríjemné daždivé a búrkové počasie a pre niektorých slabší program spôsobili na tomto festivale nižšiu návštevnosť. Aj napriek množstve blata a nepríjemnému daždu považujem tento festival ako jeden z najlepších menších festivalov. Počas leta sa konali a budú konať aj ďalšie festivaly a rôzne podujatia. Uplynulý víkend sa konal na Zelenej vode Open Jazz Fest. Hlavný headliner Al Jarreau napokon kvôi zdravotným problémom neprišiel a tak sa festival konal s náhradným interpretom. Žiaľ, tento rok som sa nezúčastnil na festivale, takže fotoreport na tejto stránke nebude.

Tento víkend sa však bude konať Podjavorinský okruh – preteky historických motocyklov a sajdkár. Informácie, ako každý rok, sa dozvedáme na poslednú chvíľu a celkovo mediálna kampaň je podľa mojich informácií zameraná len na naše mesto a blízke okolie. Máme sa teda opäť na čo tešiť, jednak hluk a smrad, ale za to príjemné spestrenie spoločenského života v Novom Meste nad Váhom. Príďte sa teda pozrieť 7.-8. augusta 2010 na tréningy a preteky.

Stránka prešla po niekoľkých mesiacov veľkou aktualizáciou obsahu. Pribudli nové informácie, kontakty, fotografie a podčasti. Pri fotografiách by som sa však pozastavil. Na webe www.nmnv.sk sa doposiaľ nachádza približne 12 000 fotografií. Toto veľké číslo je spôsobené tým, že väčšina fotografií pochádza z festivalov a akcií, ktoré sa konajú v našom regióne. Chcem poďakovať všetkým, ktorí mi umožnili zdokumentovať všetky udalosti. Hoci som hlavným fotografom a správcom stránky nmnv.sk, na stránke sa nachádza množstvo fotografií od iných autorov, ktorí mi poskytujú fotografie, za čo im ďakujem. Problém, ktorý sa mi stáva čoraz častejšie je, že mi rôzne médiá a spoločnosti kradnú fotografie, nápady a témy. Preto som sa rozhodol na každú fotografiu dávať vodoznak a upozornenie pri každú fotogalériu, že na fotky sa vzťahuje autorský zákon a bez môjho súhlasu ich nemôžu používať. Už len zo slušnosti by sa mali skontaktovať so mnou a prebrať to. Nemám nič proti tomu, že niekto použije moje fotky alebo hocičo iné, ale je dôležité spomenúť autora, zdroj, prípadne sa môžeme dohodnúť.

Určite sa Vám dostal do schránok katalóg Moderné Nové Mesto nad Váhom. Tu sa nachádza 13 mojich fotografií, bez toho aby sme sa na niečom dohodli. Hoci som na stretnutí súhlasil s poskytnutím fotografií, nie však za podmienok ako to spravili. O nás – bez nás. Iba tam dali malými písmenami na začiatok publikácie moje meno a stránku. Vzhľadom na to, že som majoritným autorom fotografií v katalógu, mohlo sa mi dostať viac miesta na prezentáciu webu alebo aspon finančnej podpory. Nič z toho sa však nestalo. Dočkal som sa však odpovede, že dané sporné fotografie im poslali inzerenti, teda Mestský úrad, Bolton a iní. Takže inzerenti, ktorí si zaplatili za reklamu v katalógu, použili moje fotografie, vydávané  ako ich vlastné. 😀 Keby tak boli aspoň ochotní, keď ja žiadam niečo od nich, hoci aj informáciu o akcíách na Zelenej vode. Čo mi však daná agentúra ponúka je reklamný priestor na webe a pri každej fotke moje meno. Stačí to však?! Mesto dalo okolo 3 tisíc euro na katalóg o NMnV s mojimi fotografiami. Za tie peniaze si mohol Mestský úrad urobiť vlastný s mojimi fotkami a s lepšou spoluprácou.

Mnohí ľudia sa ma pýtajú, že či neplánujem zmeniť dizajn webu. Ja však naďalej trvám na tom, že template webu mi takto vyhovuje, ľahko sa upravuje podľa mojich predstáv. Prechod na nový vzhľad a systém mi sťažuje aj nedostatok financií, za ktoré by som zaplatil dobrého grafika a webmastra. Nie je vylúčené, že by sa v budúcnosti zlúčila moja stránka a oficiálna mestská. Nie grafikou, ale obsahom. To by sa však museli veci iným smerom pohnúť.

A čo nové v Novom Meste?

Hoci je leto, v meste sa naplno pracuje. Vnútroblok v okolí ulíc 1. mája, Partizánska a Obrancov mieru sa mení na nepoznanie. Nové športovisko, cesty, kanalizácia, parkoviská, (údajne) fontána a zeleň. Nového asfaltu sa dočkala aj ulica D. Štubňu, Weisseho, J. Kréna,… Postupne TSM upravujú aj zeleň na sídliskách a v centre mesta.

V júni sa začala šíriť správa o novom obchodnom centre Fastav, ktoré by malo sídliť na ul. Malinovského. Primátor, však túto správu nepotvrdil a momentálne je lokalita stále prázdna, bez náznaku výstavby. Určite by sa tu však hodil ďalší obchod, napr. Kaufland, pretože konkurencia tu stále nie je taká veľká a nie raz sa mi stáva že rovnaký výrobok kúpim v inom meste oveľa lacnejšie ako tu.

3 diskotéky na plážach Zelenej vody sú počas pekných dní príjemným spestrením večera, žalostne to však vyzerá počas leta v centre mesta. Takmer nič otvorené alebo len do 22. hodiny, žiadne hudobné projekcie na letných terasách, nočný pokoj a žiadne občerstvenie počas večerov cez týždeň sú najväčším nepriateľom mladých ľudí, ktorí by chceli aspoň nejako tráviť voľný čas počas prázdnin. Nie jeden ani dvadsiati ľudia, ale omnoho viac ľudí hovorí, že v našom meste je veľmi nuda. Jednak to je spôsobené novým VZN (VZN 2/2010), ktoré je robené výslovne proti obchodníkom, predajcom, ľuďom, ktorí sa chcú baviť, vypočuť si hudbu na terase alebo sa len rozprávať niekde pri káve.

Prečo sa nemyslí aj na požiadavky mladších občanov-voličov? Prečo sa nepozerá hokej, futbal či iné famózne výkony slovenských športovcov na plátne na námestí ako to je počas Bažant kinematografu? Nemá to kto spraviť? Ja sa toho chytím, ale opäť narazím na problem VZN, alebo protest ľudí bývajúcich na námestí. Máme dostupné komplet celé kasárne, prečo sa nevyužijú na niečo podobné. To by mala polícia dokonca pekne “pod nosom”. Letné kino nemusí byť len vo veľkých mestách. Mohlo by aspoň počas leta suplovať naše ošarpané kino. Momentálne sa vysiela množstvo dobrých filmov, no v našom kine sú tak pozadu tie filmy, že ľudia idú radšej do CineMax-u v Trenčíne.

Ak tu bude stále takto mŕtvo, ľudí to prestane baviť a budú odchádzať z Nového Mesta nad Váhom, nielen za zábavou ale aj prácou a bývaním. Táto situácia by sa mala začať riešiť. Tieto posledné vety boli možno dosť tvrdé, ale mali by tu v meste myslieť aj na nás mladých, nielen na starších obyvateľov.

Ospravedlňte chyby v článku, článok neprešiel korekciou.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.