Okres NM

Moravské Lieskové pripravilo unikátne letné kino pod hviezdami (TS)

lieskovske leto s filmomV pohraničnej západoslovenskej obci Moravské Lieskové chytá kultúrny život nový, svieži dych, aký sa na slovenskom vidieku len tak nevidí. Po dvojici vydarených osláv Dňa detí, založení tradície pravidelných turistických pochodov či mimoriadne úspešných vianočných trhov sa tentoraz pokúsia vrátiť do dediny po desiatkach rokov filmové premietania. Lieskovské leto s filmom prinesie dohromady tri projekcie v rozpätí troch letných mesiacov na troch rôznych miestach, vždy však vonku, pod hviezdnym nebom. Aby zostalo podujatie verné svojmu názvu, leto bude sálať aj z premietacieho plátna, keďže práve najobľúbenejšie ročné obdobie je spoločným menovateľom všetkých vybraných snímok. Líšia žánrom i rokom výroby, všetky však spájajú aj postavy ženy alebo žien v centre príbehu. Najbližší piatok divákov zabaví československá komédia Zmluva s diablom (r. Jozef Zachar, 1967), ktorej bude predchádzať krátkometrážny film Štyri (r. Ivana Šebestová, 2007).

 

Zmluva s diablom rozpráva príbeh pätice študentiek, krivo obvinených z uzatvorenia dohody, že do maturity prídu o panenstvo. Dievčatá sa najprv pokúšajú obvineniam brániť, keď im však neveria ani vlastní rodičia, rozhodnú sa údajnú „zmluvu s diablom“ skutočne naplniť a do maturitnej skúšky prejsť aj druhou skúškou dospelosti. V krátkometrážnej snímke Štyri nás štvorica hrdiniek presvedčí, že animovaný film nemusí byť len rozprávkou pre najmenších. V príbehu jedného dusného podvečera tridsiatych rokov na morskom pobreží sa pretnú osudy pilotky, poštárky, predavačky a speváčky. Všetky sa stanú súčasťou tragédie, ktorú sledujeme štyrikrát – vždy z pohľadu niektorej zo žien, ktoré spája čosi oveľa mocnejšie ako obyčajná náhoda.

 

„Kino v Moravskom Lieskovom zaniklo ešte v polovici šesťdesiatych rokov minulého storočia. Pracujem s filmom a viem, že množstvo ľudí z generácie, ktorá bola na pravidelné návštevy kín zvyknutá, ich dnes nenavštevuje vôbec a filmy sleduje výhradne v televízii, často len jedným okom popri domácich prácach. V prípade mladšej generácie preberá úlohu televízie internet. Aj preto chceme v rámci Lieskovského leta s filmom prinášať ľuďom také snímky, ktoré v televíznom programe nenájdu, hoci by si to svojou kvalitou zaslúžili. Chceme ukázať, že moderná kultúra a umenie patria aj na vidiek, ale aj pripomenúť, že na Slovensku vznikali a znova vznikajú kvalitné filmy,“ hovorí Peter Gašparík, jeden z členov miestnej Komisie kultúry a organizátorov podujatia, ktoré v rámci grantovej výzvy Nové nápady na Váhu 2016 podporila aj Trenčianska nadácia. Podľa Gašparíka zaujal nadáciu nápad „mobilného amfiteátra“, ale aj otvorenie akcie divákom zo širokého okolia. Vítaní sú všetci fanúšikovia kvalitnej kinematografie, vstup aj sedenie sú voľné, bufet k dispozícii. Prvé letné kino pod hviezdami si budete môcť vychutnať na moravskolieskovskom futbalovom ihrisku v piatok, 10. 6. 201621:00, v prípade nepriazne počasia v rovnakom čase o deň neskôr.

 

lieskovske leto s filmom

 

Lieskovské leto s filmom:

10.6. 2016 o 21:00, futbalové ihrisko:
Zmluva s diablom (r. Jozef Zachar, 1967), predfilm: Štyri (r. Ivana Šebestová, 2007)

16.7. 2016 o 21:00, areál základnej školy:
Medená veža (r. Martin Hollý, 1970), predfilm: Tatry mystérium (r. Pavol Barabáš, 2003)

20.8. 2016 o 21:00, amfiteáter na Bučkovci:
Marhuľový ostrov (r. Peter Bebjak, 2010), predfilm: Štefan (r. Peter Bebjak, 1999)

– – –

 

Text: Peter Gašparík

 

Udalosť na Facebooku:
www.facebook.com/events/1734353406841531

Dobová reportáž z konkurzu na obsadenie Zmluvy s diablom:
www.youtube.com/watch?v=w2VsZUoZbrk 

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.