Akcie Okres NM

Nemá každá dedina filmový festival – Moravské Lieskové áno! (TS)

Vlani sa do západoslovenskej obce Moravské Lieskové vrátili po vyše päťdesiatich rokoch filmové premietania. Tento rok sa organizátori rozhodli podporiť projekcie pod hviezdnym nebom viacerými sprievodnými podujatiami, nakumulovali ich do posledných prázdninových dní a podujatie nazvali Lieskovský filmový víkend. Uskutoční sa v dňoch 1. – 3. septembra 2017 na rôznych miestach v obci a sľubuje zábavu i poučenie všetkým generáciám.

 

„Celý projekt Lieskovského filmového víkendu je malou skúškou. Chceme otestovať, či má filmové podujatie potenciál osloviť miestne publikum, či dokáže do obce prilákať cezpoľných návštevníkov a či by malo zmysel spraviť u nás z čohosi takého tradíciu,“ hovorí Peter Gašparík, jeden z organizátorov festivalu.

Filmy ani sprievodné podujatia pritom podľa jeho slov neboli vyberané náhodne, ale sú prepojené témou ROZVOJ. „Moravské Lieskové zažíva tento rok rozvoj pomerne búrlivých rozmerov, obyvatelia sa denne vysporadúvajú s rozkopanými cestami pri budovaní kanalizácie, vývoj badať aj vo viacerých ďalších oblastiach, vrátane kultúry, a my sme chceli túto situáciu v programe reflektovať. Pozrieme sa na viaceré druhy rozvoja viacerými žánrovými optikami,“ vysvetľuje Gašparík.

 

Do výberu filmov sa tak dostala napríklad československá komédia Guľový blesk (1978), v ktorej sa mladý manželský pár túžiaci po rozšírení vlastného životného priestoru, zapojí do najväčšej hromadnej akcie v dejinách československého sťahovania. O rozvoji seba samého rozpráva britský komediálny film nakrútený na základe skutočných udalostí, Orol Eddie (2016). Nešikovný športový nadšenec sa v ňom pokúša dostať na Olympiádu, pričom si vyberie rovno jednu zo život ohrozujúcich disciplín – skoky na lyžiach. V animovanom filme Rango (2011) pôjde tiež o život. Hlavný hrdina, urozprávaný domáci chameleón, musí pretaviť svoje veľké slová v činy, keď sa ocitne v divočine, ktorej obyvatelia doňho vkladajú nádeje na záchranu ich vyprahnutej westernovej domoviny. Chýbať nebude ani horor, dokonca slovenský! V Socialistickom zombi morde (2014) bude partia študentov bojovať s rýchlo sa šíriacou nákazou, ktorá ich spolužiakov mení na krvilačné monštrá – všetko s nesmiernym nadhľadom a uštipačným humorom.

Sprievodný program bude venovaný najmä sebarozvoju – v piatok 1. septembra ponúkne prednášku o fotografovaní, nadväzujúcu na celoročnú súťaž, Moravskolieskovský fotomaratón. V sobotu 2. septembra budú mať deti okrem pozerania animovaných filmov z festivalu Fest Anča možnosť rozvíjať svoj talent v tvorivej dielni, pre dospelých bude pripravený súťažný filmový kvíz o zaujímavé  ceny, pre všetky vekové kategórie možnosť vyskúšať si virtuálnu realitu, nakúpiť na blšom trhu, užiť si koncert a množstvo ďalších aktivít. V nedeľu 3. septembra, hneď po tzv. „kinoobede“ pre celé rodiny, bude pripravená náučná prechádzka obcou, ktorá priblíži jej spojenie s filmom v minulosti.

Lieskovský filmový víkend uzatvorí kultúrne leto v Moravskom Lieskovom a vy by ste pri tom na konci prázdnin nemali chýbať. Podrobnosti o programe festivalu nájdete na webstránke www.lieskove.sk.

– – –
Program Lieskovského filmového víkendu:

www.lieskove.sk/filmovy-vikend

Udalosť na Facebooku:
www.facebook.com/events/1966344066976188

 

Partneri podujatia: 

Kontakt pre médiá: Peter Gašparík, +421 915 711 880, peter@slovakfilm.sk

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.