Nové Mesto nad Váhom Okres NM

Polročná prestávka sa skončila…

Už takmer polroka som sa Vám neprihovoril prostredníctvom vlastného článku a priznám sa, už neviem ako sa píšu články. Nie že by som ich vedel písať už predtým, ale vyšiel som z cviku. V poslednom článku v novembri som sa venoval hlavne pozitívnym a negatívnym veciam, ktoré sa udiali/neudiali/robili/nerobili v Novom Meste nad Váhom za uplynulé roky. Od komunálnych volieb som sa ešte poriadne nevyjadril k ich výsledkom, preto tak spravím teraz. Netajím na jednej strane sklamanie, ale aj potešenie, že sa tam nedostali ľudia, o ktorých si myslím, že by tam nemali čo robiť.

Vzhľadom na to, že sa už 4,5 roka venujem dianiu v Novom Meste nad Váhom, dovolím si povedať, že poznám Nové Mesto lepšie ako hociktorí úspešný/neúspešní kandidát na poslanca. Konečne mohlo štafetu po starších poslancov prebrať mladší s novými myšlienkami a nápadmi. Predsa len vekový priemer MsZ je 52 rokov, čo je dosť veľa. Niet sa čomu čudovať, obyvateľstvo nášho mesta rýchlo starne, čo je vidieť aj na rôznych negatívnych reakciách dôchodcov napr. na dlhšie otváracie hodiny, hluk zo Zelenej vody, na novomestského dekana, atď. Mnohí zabúdajú, že aj oni boli mladí a určite nesedeli doma ticho pri televízoroch či počítačoch. Preto by mohli pochopiť, že aj my mladí ľudia máme radi zábavu, leto a hudbu. Už teraz sa každý radšej ide baviť do iného mesta, lebo ako sa hovorí “v našom meste skapal pes”. Kto bude obývať paneláky, nové nájomné byty, rodinné domy o pár rokov, keď tu nebude nikto chodiť?!

V roku 2010 sa mi podarilo na stránku dotiahnuť mnoho nových návštevníkov, ktorí sú doslova hladní po informáciách. Takmer každý deň (jar je vždy „uhorková sezóna“ takže aktualizácia je veľmi zriedkavá) sa snažím priniesť niečo nové, čo by mohlo zaujať. Nie vždy to však ide. Postupne sa vyčerpávajú témy, resp. oblasti, ktoré by som mohol dať na stránku. Zostáva mi preto aktualizovať už zverejnené časti, alebo mi ponúknete VY niečo nové. Za ten rok som spoznal množstvo ľudí, ktorí mi nejakým spôsobom pomáhali/pomáhajú s touto stránkou. Som rád, že sa ešte dnes nájdu ľudia, čo robia niečo nie pre peniaze, ale pre to, že ich to baví a napĺňa. Informačný portál www.nmnv.sk robím rád.

Prejdem k inej téme. Doposiaľ mŕtvy oficiálny web mesta sa akoby prebral k životu. Od tohto roka má MsÚ povinnosť zverejňovať všetky zmluvy, ktoré uzatvorilo. To bola doteraz iba fikcia. Web prešiel niekoľkými zmenami: pribudli aktualizácie, program Civitas, cez ktorý môžeme komunikovať s úradom elektronicky, online čítanie Novomestského spravodajcu, vznikla samostatná podstránka pre Technické služby mesta, dokonca prišla cez Newsletter až jedna správa. Oficiálny web ma konečne predbehol aj v návštevnosti. Doteraz bolo hanbou, že neoficiálny web mal väčšiu dennú návštevnosť ako oficiálny. To sa už zmenilo. Ani nie z dôvodov, ktoré som uviedol v tomto odseku, ale práve pre nedostatok informovanosti. Na nmnv.sk je najnavštevovanejšia práve hlavná stránka, kde mám všetky najdôležitejšie a najaktuálnejšie informácie, ktoré sú potrebné pre obyvateľov mesta – program kina na daný týždeň, pohotovostnú lekáreň, športové podujatia, kultúrne podujatia a rozpis zimného štadiónu pre verejnosť v zimnom období. Okrem toho tu máte všetky správy z Novomestského okresu, zo stránky + informačné stránky o lekároch, DVB-T či firmách v NM. Web je napĺňaný hlavne obsahom z externých zdrojov, ale autorom väčšiny fotografií a iných materiálov som ja.

Ako vždy tak aj teraz sa budem venovať aj životu a dianí v Novom Meste nad Váhom a okolí.

– Mnoho ľudí sa sťažuje na nedostupnosť cyklotrás, výtlky, zlé dopravné označenie a iné problémy na cestných komunikáciách. Cyklochodník na Zelenú vodu veľmi chýba, hlavne v letnom období. Konečne by bolo rozumné myslieť aj na cyklistov a nie ich len pokutovať za to, že chodia po chodníku namiesto po cestách. Po krajnici ísť na bicykli je však v niektorých prípadoch nebezpečné či už kvôli zlému povrchu alebo kvôli autám. Ak chceme spraviť niečo dobré pre cyklistov, turistov alebo športovcov, tak je to asfaltová cesta na hrádzi z NM do Beckova a na opačný smer do Piešťan. Tým by sa zlepšila úroveň cestovného ruchu v okolí Zelenej vody, ale aj okolitých obciach. Zároveň by to bol bezpečnejší spôsob ako ísť po cestách s automobilmi, v prípade cesty do obce Rakoľuby aj s kamiónmi. Na projekt cyklotrás sa dá vypracovať projekt, ktorý sa dá prefinancovať z eurofondov, tak ako napr. základné školy v našom meste. Pred pár dňami sa konečne začal opravovať asfalt na mostoch. Neudiala sa však kompletná výmena povrchu, ale sa ako zvyčajne iba plátali diery. Cesta do Považian by sa mala rekonštruovať už tento mesiac, tak uvidíme, či nová cesta bude bezpečne prejazdná, pretože ten tankodrom spôsoboval dopravné kolízie.

– Aquapark bude? nebude? Na to by mnohí radi vedeli jednoznačnú odpoveď. Stále nám tu chýba väčšie lákadlo, ktoré by prinútilo či už okoloidúcich vodičov alebo turistov zastaviť sa v našom meste a stráviť tu voľný čas a minúť svoje peniaze. Na okolí nie je žiadne veľké kúpalisko alebo aquapark, ktorý by nám mohol konkurovať, takže o návštevnosť by som sa nebál, ani zo zahraničia. Zelená voda sa za posledné roky zmenila na nepoznanie (službami či plážami), ale stále v meste a našom regióne absentuje práve vonkajšie kúpalisko. Preto by mňa, ale aj ostatných Novomešťanov zaujímalo, či tu vôbec aquapark bude alebo nie. Mesto by sa malo viac angažovať do tohto projektu, treba myslieť aj na iné výnosy, ktoré by plynuli z výstavby aquaparku ako zisk. Primátor sa stále vyjadruje, že sa dobre hospodári s verejnými prostriedkami, čo dokazujú aj čísla, tak by nemal byť problém s týmto projektom. Chápem, zrekonštruovalo sa Msks, školy, mestský úrad, momentálne prebieha rekonštrukcia kina na spoločenskú sálu (takmer 1 mil. €) a zberný dvor (3,3 mil. €), ale niektoré z projektov sú spolufinancované z fondov EÚ.

– hokejové majstrovstvá sveta na Slovensku sme síce nevyhrali, nevadí, vyjadrujem sklamanie však z toho, že sa v našom meste nedáva priestor aj športovým fanúšikom. Množstvo ľudí chcelo na veľkoplošnej obrazovke sledovať hokej na námestí ako v Myjave, no nestalo sa tak. Čo je veľká škoda, mohlo si mesto spraviť dobré meno a zarobiť pri tom. Keď už hovorím o športových fanúšikoch, tak pravdepodobne jediné schopné miesto pre fanúšikov je spoza siete na zimnom štadióne. V športovej hale ani na futbalovom štadióne nie je dostatočne dobre vybudované sedenie či státie pre fanúšikov. Zmení sa to niekedy? A prečo nie sú odpadkové koše na štadióne? Kopu odpadkov som videl pohádzaných na zemi.

– Už dvakrát mi bola ponúknutá práca spravovať web mesta, ani raz som neodmietol, no doteraz to nespravujem. Kde je problém? To “dobré hospodárenie mesta” nedovolí zamestnať správcu prezentačnej stránky mesta. Potrebujeme dve viceprimátorky? Asi áno.

– Zvykol som si, že akcie konajúce sa v našom meste a okolí sú propagované na veľmi slabej úrovni. Hovorím o nedávnej akcii Veteran Rally, ktorá je obľúbená u obyvateľov mesta, ale opäť sa plagáty objavili tesne pred akciou. Našťastie existujú ľudia, ktorí mi dali vedieť skôr a mal som túto info na stránke už skôr. Podobne to platí aj pri akcii Polícia deťom. Prejdem však na lepšiu udalosť – Noc kostolov a výstava s ňou spojená Moje mesto – Nové Mesto. Vzhľadom na to, že to organizovala cirkev a dobrovoľníci, tak sme vedeli o nej veľmi skoro a bol dostatočný čas sa na ňu pripraviť alebo dostať. Mal som možnosť pripravovať výstavu, ktorá sa uskutočnila v Pastoračnom centre pri rímskokatolíckom kostole a takisto online výstavu a hlasovanie na webe www.nmnv.sk o najkrajšie fotky Nového Mesta nad Váhom. Súťaž a putovná výstava zatiaľ prebieha s veľkým záujmom a dobrými ohlasmi. Samozrejme neobišli sa aj zlé komentáre, hlavne na moje meno, ktoré neboli voči mne fér. Ale to tak býva. Som rád, že tých pozitívnejších je viac a stále pribúdajú. Dokonca sme sa objavili aj v reportáži TV Pohoda či článku v Trenčianskych novinách. Dúfam, že takéto akcie s takou návštevnosťou sa budú opakovať častejšie. Online hlasovanie na stránke nmnv.sk spôsobilo doslova boj o prvé miesta. Prejavilo sa to aj na návštevnosti webu, ktorá vzrástla niekedy až o 100 %, za čo som vďačný.

– TSM – Normálne by som sa nevenoval tejto organizácii, ale doslova ma šokovalo to, čo sa stalo na Rajkovej na ul. Tajovského. Bol som upozornený od obyvateľov týchto vchodov, že majú odstrániť lavičky spred vchodov. Pred pár dňami však začali opravovať tieto 2 lavičky. Som myslel, že zmenili názor a radšej ich opravili, keďže boli už dosť zničené. Oni ich však po niekoľkých dňoch dali preč, pravdepodobne presunuli na iné miesto. Pýtam sa: Prečo? Že tam chodia konzumovať jedlá zákazníci Rémy, neznamená, že ich musia odstrániť. Je to problém, ktorý by si mala vyriešiť práve Réma. Na tomto sídlisku postupne odstraňujú všetky lavičky, pritom by sa problém dal riešiť iným spôsobom. Odpadky – koše, hluk – napomenutie, špaky – popolníky. Nezávidím obyvateľom na prvom poschodí, ale je to počuť aj na ostatné vyššie poschodia, takže verím, že to nie je príjemné. Druhou časťou je kosenie trávy. Už mesto Trenčín má s tým problémy, že mesto je nepokosené. Ale aj občania nášho mesta by si mohli uvedomiť, že okolo domu, bytu či paneláku by si mohli aj sami kosiť trávu. Mesto je veľmi veľké a dosť zatrávnené a preto kosenie dáva dosť zabrať nielen zamestnancom, ale aj strojom na kosenie. A nie je to lacné. Brigády v bytovkách síce nie sú už v móde, ale aspoň ten kto má v danom týždni službu, kedy je tráva dosť vysoká, tak by si mali pokosiť trávu okolo bytovky na spoločné náklady, alebo sa dohodnúť na inej variante. Často počúvam, že tam nie je pokosená, ani tam. Parky, centrum, zle prehľadné križovatky by mali byť v prvom rade stále pokosené, až potom ostatné trávou zarastené plochy. V nedeľu som sa previezol cez obce Trenčianske Bohuslavice, Bošáca, Zemianske Podhradie a Nová Bošáca a neverili by ste aké neprehľadné zákruty sú tam kvôli vysokej tráve. Na obecných úradoch by mali tiež riešiť túto situáciu.

– V médiách sa objavila informácia, že idú zatvoriť Čachtický hrad. Momentálne prebieha rekonštrukcia Beckovského hradu (obnoví sa Dolný hrad, vznikne muzeálne nádvorie) a teraz idú opravovať aj túto zrúcaninu hradu. Rekonštrukciu si určite zaslúži. Po mojej poslednej návšteve musím skonštatovať, že počasie a ľudia veľmi poškodili túto kultúrnu a historickú pamiatku. Približne 2,5 milióny eur dostali na opravu Čachtického hradu z eurofondov. Čachtický hrad bude po rekonštrukcii slúžiť ako múzeum. Rekonštrukcia obsahuje prekrytie kaplnky, zabezpečenie hradných múrov, odlesnenie priekopy a valu, zatrávnenie hradného nádvoria a vytvorenie oddychového posedenia. Hrad by mal byť po rekonštrukcii spoplatnený (rekonštrukcia obsahuje aj vybudovanie objektu pre predaj lístkov). Čo mi však chýba v tomto projekte je večerné osvetlenie hradu zo všetkých strán. Hrad nie je vidieť len z Višňového ale aj z diaľnice a z vlaku z NM do BA.

– Rekonštrukcia prebieha aj v centre mesta, kde sa momentálne konajú búracie práce na dnes už bývalom Kine Považan. Kino sa má zmeniť po rekonštrukcii za takmer 1 milión eur na viacúčelovú spoločenskú sálu. Mali by sa tu konať stužkové, plesy, svadobné hostiny a iné akcie. Objekt by mal mať kaviareň a pravdepodobne aj vlastnú kuchyňu. Snáď bude lepšie reprezentovať naše mesto ako to otrasné a neútulné kino, ktoré sa tu schovávalo medzi vysokými stromami za postriekanou fasádou.

– V máji začalo postupné vypínanie analógového vysielania v Novom Meste nad Váhom a okolí a bol spustený prvý digitálny prechodný (dočasný) multiplex so stanicami: Jednotka, Dvojka, Markíza, Joj. 28. júna 2011 bude spustený druhý a verejnoprávny multiplex a bude tak zavŕšená digitalizácia v našom regióne. Nepredpokladám, že by sa mestská TV Pohoda dostala do miestneho multiplexu, podobne ako je napríklad TV Karpaty. Načo keď je vysielaná na káblovke, aj to prevažne dôchodcom. Ostatní, ktorým sa na obrazovke v posledných dňoch–týždňoch objavilo iba zrno si zaobstarali Magio alebo tanier od Skylinku či iných providerov. K parabolám len toľko (platí hlavne pre Novomešťanov): ak nechcete v budúcnosti (po vypršaní skúšobnej lehoty) platiť za vyššie platené balíky, tak sa Vám neoplatí kupovať satelitný komplet. Slovenské a české stanice môžeme naladiť v našom meste takmer všade a zadarmo cez DVB-T. Tak načo platiť za celé satelitné komplety, už aj tak to vyzerá na sídliskách strašne, keď každý sused má vlastnú parabolu. Treba sa zamyslieť, či to skutočne potrebujete a nie dať na rady obchodníkom.

– Začala sa kompletne rekonštruovať budova železničnej stanice v našom meste. Konečne. Prikladám aj pohľady na novú stanicu. Farebne bude zladená do farieb železničiarov – tmavomodrá a bledomodrá.

– Objavili sa informácie, že sa bude rušiť priemyslovka. Bude tomu skutočne tak? Táto škola má v našom meste tradíciu a presťahovať resp. zrušiť ju by nebol veľmi dobrý krok. Zaujímavosťou v tomto prípade je, že budova priemyslovky je jediná budova školy v Novom Meste, ktorá nebola rekonštruovaná tak ako iné stredné školy. Žeby už vopred vedeli, že chcú školu z týchto priestorov vypratať? Čo tu chcú vytvoriť? A kto? Opäť je ticho okolo toho. A čo kasárne? Chátrajú.

Snáď sa Vám tento článok páčil aj v takej forme ako je napísaný, budem sa snažiť napraviť chyby pri písaní a nabudúce napísať lepší a kratší článok.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.