Akcie Iné Nové Mesto nad Váhom Okres NM

Nové Mesto nad Váhom – mesto cestovného ruchu

Vítam všetkých stálych aj nových návštevníkov stránky www.nmnv.sk, stránky kde nájdete stále viac a viac nových a zaujímavých informácií, fotiek a videí. Stránka sa teší obľube u ľudí, ale nájdu sa aj takí, ktorým sa nepáčia niektoré veci na stránke.

V nasledujúcich článkoch preto rozoberiem Informačný portál mesta www.nmnv.sk do podrobností, dostanem sa aj  k obchodným centrám, zábave v meste, k novinkám na stránke či v meste a mnohým ďalším veciam.

Začnem obchodmi a službami v oblasti cestovného ruchu.V Trenčianskych novinách sa už niekoľko týždňov preberala výstavba Auparku v Trenčíne. Je len na škodu, že takého investora nemá aj Nové Mesto nad Váhom. Mestu chýba väčšie nákupné centrum, kde by mohli ľudia stráviť voľný čas. Trenčín je už presýtený takýmito centrami a idú stavať ďalšie. Nerozumiem tomuto kroku, keďže je tam minimálne 5 veľkých centier (počítam aj Tesco či Baumax).

Hoci Nové Mesto nie je také veľké, nemyslím, že by sa tu neuživilo. To že patríme pod Trenčín neznamená, že musíme za každým väčším nákupom cestovať do Trenčína. Aj my tu chceme nakupovať a zabávať sa. Nemáme dobré diskotéky, kde sa môžu mladí zabaviť, nemáme kde nakupovať kvalitné veci (až na výnimky). Mestu chýba oživenie. Potom by pravdepodobne neboli také výtržnosti a vandalizmus mladých ľudí, ktorí nevedia, čo celé dni a prázdniny robiť. Jednoducho by sa malo uvažovať aj o nových možnostiach zábavy a nakupovania a hlavne pritiahnuť k nám nových investorov. Či už v podobe priemyselnej výroby alebo v podobe výskumného ústavu, ktorý tu mal tradíciu dlhé roky. Mali by sme zlepšiť konečne aj služby, ktoré zaostávajú.

Na námestí idú otvárať už o pár dní novú Billu. Nič proti potravinám, ale už tretie potraviny na námestí je dosť veľa na také malé námestie. Veľkú konkurenciu menším potravinám tak postavili priamo vedľa múzea v novom polyfunkčnom objekte. A môžem pokračovať nezmyslami, aké sa nájdu asi iba v našom meste – minimálne 6 drogérií, alebo 10 čínskych predajní ( 2 s jedlom a 8 s oblečením) len na námestí a priľahlých uliciach. Pýtate sa načo? A uživia sa tu všetky tie obchody? Odpoveď vedia iba samotní obchodníci.

Ako som spomínal už dávnejšie služby cestovného ruchu sú v Novom Meste na veľmi zlej úrovni. O chýbajúcej informačnej kancelárii, kde by sa dalo dozvedieť o službách v meste, o okolí, pamiatkách, turistických trasách a o ďalších informáciách, ani nehovorím. Na existenciu takejto inštitúcie by bolo treba veľa úsilia, zanietenosti a finančných prostriedkov. Spojením týchto troch faktorov by vznikla vynikajúca firma poskytujúca služby cestovného ruchu. Možno to vyznie jednoducho, ale istú predstavu o tomto projekte mám.

Mesto Nové Mesto nad Váhom je malé mestečko, preto by sa mala takáto kancelária zaoberať nielen samotným Novým Mestom ale aj ostatnými obcami v okrese, poprípade v kraji. Treba nadviazať kontakty s organizáciami, spolkami, združeniami obcí a všetkými možnými ľuďmi, aby sa tento náš región stal významnejším nielen u nás na Slovensku ale aj v zahraničí. Máme na to výborné podmienky, avšak “kríza”, o ktorú sa opiera takmer každý podnikateľ v dnešnej dobe, môže spôsobiť problémy pri hľadaní peňazí na tento projekt. Možno si pomyslíte, na čo by tu chodili turisti, alebo kde by sme ich zobrali. V Novom Meste a okolí je mnoho pekných miest, pamiatok, zrúcanín, a ďalších pozoruhodných objektov, ktoré sú pýchou nášho regiónu. Priznám sa, pri mojich cestách okresom som spoznal mnoho pekných miest, ktoré odporúčam navštíviť. V múzeách sú sklamaní zo žalostne slabej návštevnosti ich výstav. Istotne k tomu nabáda fakt, že človek sa tu nič nové nedozvie. Príkladom toho je aj múzeum v Novom Meste nad Váhom. Priznajte si, kedy ste boli naposledy v našom múzeu? Určite to bolo dávno. A určite je dôvodom nízka atraktívnosť stálej výstavy. Aby bola pútavá výstava, treba nájsť nové fakty, predmety, či dokumenty. Nikoho nezaujíma pozerať stále na to isté. Preto by sa mala venovať pozornosť aj hľadaniu nových vecí. Určite ste počuli o podzemných chodbách alebo pivniciach v meste, alebo v Čachticiach. V meste nemá nikto o to záujem, chodby postupne zasypávajú, tajomné krypty ostávajú zahalené pod betónom, historické centrum sa postupne premieňa na modernú ulicu. V Čachticiach sa naopak zobudili a začínajú tieto ich chodby (pivnice) čistiť a sprístupňovať. Je to časť našej histórie a u nás ako keby ani neexistovala.

Ak navštevujete hrad Beckov či Trenčiansky hrad, určite ste mohli vidieť rytierov či iných bojovníkov predvádzať ako sa dobýval hrad v stredoveku, ako sa písali kroniky, ako sa vyrábali zbrane alebo varilo. Toto je len časť z toho, čo môžu ponúknuť hrady svojim návštevníkom. Zrúcaniny hradov nie sú len obyčajné kopy kameňov, kde si môžeme ísť opekať (je to zakázané!!!). Čachtický hrad ako aj ostatné hrady skrývajú mnohé tajomstvá, ktoré neboli dodnes objavené. Hrady sa však pomaly rozpadajú a tak sa nám pred očami strácajú ďalšie pozoruhodné výtvory ľudí. Obnova hradov a iných pamiatok je však natoľko drahá, že nikto nechce do toho investovať peniaze. V okrese Nové Mesto nad Váhom máme 3 hrady, mohylu, vyhliadkovú vežu, množstvo kostolov, múzeí, parkov, termálne a minerálne pramene, podzemné chodby, kaštiele, pamätník padlých partizánov na vrchu Roh, historicky známu faru v Čachticiach, zachované mlyny, vzácne chránené stromy, rastliny a živočíchy, rôzne prírodné úkazy: jaskyne v Beckove, Modrovej, Višnovom či Čachticiach, Haluzickú priekopu,… Narodili sa tu alebo pôsobili mnohé významné osobnosti, ktoré sú späté so vznikom spisovného slovenského jazyka či s inými historickými udalosťami. V iných štátoch žijú mestá len z histórie a cestovného ruchu (Paríž, Praha, Viedeň). My síce nemáme more ako Chorvátsko, či metro v hlavnom meste, alebo nejakú Eifelovku, máme však peknú históriu, dobrú ornú pôdu, pestrú faunu a flóru, množstvo zásob pitnej vody a termálne pramene.

Pokúsme sa zobrať si niečo dobré z ostatných krajín, ktoré vedia využiť svoj potenciál, aby sa nehovorilo o našom regióne len ako o priemyselnom alebo strojárskom regióne na Považí. Služby sú takisto dôležité ako priemysel, zlepšujú podmienky na život nielen pre občanov ale aj pre turistov.

S ďalšou témou sa vrátim opäť o pár dní.
Ďakujem za Vaše prípadné komentáre.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.