Nové Mesto nad Váhom

Smrek na námestí vysychá

Aj Vám sa nepozdáva stav smreka na námestí? Dlhoročný vianočný stromček na námestí Slobody tak pomaly prichádza o svoj dokonalý vzhľad. Najprv prišiel smrek o vrchol pred rokom a pol, už vtedy pravdepodobne nebolo všetko v poriadku. A dnes? Vyschnuté ihličie a konáre sa pomaly rozširujú na celý strom. Spýtal som sa preto odborníka, pána Rastislava  Mikláša z regionálneho strediská Lesnej správy v Novom Meste nad Váhom, čo spôsobuje vysychanie tohto smreku.

“Chradnutie smreka na námestí môže mať na svedomí viac negatívnych faktorov. Myslím, že v minulosti bola na ňom zlomená vrcholová časť, čo môže viesť v tomto mieste k zahnívaniu smerom do kmeňa a tým pádom aj následne k jeho oslabeniu.”

“Avšak väčší problém vidím v nevhodnom stanovištňom prostredí. Celé námestie bolo vydláždené, čím sa hlavne v letnom období po rozohriatí tejto plochy zvyšuje aj celková teplota námestia a tým pádom sa vytvára nevhodná klíma pre tento smrek.”

“Námestie je vyspádované, čo teda spôsobuje aj plynulý a rýchly odtok dažďovej vody. Vyššie teplotné prostredie a obmedzený prístup vody ku koreňovému systému. Tu vidím hlavný problém. Smrek je drevina obľubujúca vyššie a chladnejšie prostredie.”

Na otázku, aký strom by odporučil zasadiť na tomto mieste v prípade výrubu starého smreku odpovedal p. Mikláš takto: “V budúcnosti by som skôr doporučil borovicu, aj na využitie ako vianočný stromček.”

Podľa slov p. Mikláša by chradnutie stromu nemal spôsobiť škodca: “Pri najbližšej návšteve námestia pozriem spolu s kolegami či tam nie je aj nejaký škodca, ale ten by mohol byť už len ako pridružený škodlivý činiteľ po začatí chradnutia.”

Lesnej správe a p. Rastislavovi Miklášovi ďakujem za odpovede na moje otázky a verím, že sa stav smreku nebude zhoršovať, ale naopak zlepšovať.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.