Akcie Trenčiansky kraj

MOBY OTVORÍ JUBILEJNÝ ROČNÍK BAŽANT POHODY! (TS)

BAŽANT  POHODA – 7., 8. A 9. JÚLA 2011, TRENČÍN

Prvý raz sa na Slovensku predstaví americký producent a hudobník Moby, keď vystúpi v druhý júlový víkend na letnom multikultúrnom festivale Bažant Pohoda 2011. Mobyho koncert bude súčasťou štvrtkového zahrievacieho večera.

„O Mobyho sme sa snažili aj v minulosti, zažil som už jeho koncert pred niekoľkými rokmi a bolo to perfektné, jeho mimoriadne kreatívne kompozície sú v sprievode živej kapely ešte silnejšie. Určite ide o jeden z mojich najstrhujúcejších hudobných zážitkov,“ hovorí riaditeľ Agentúry Pohoda Michal Kaščák. „Aj na Bažant Pohode bude hrať s kompletnou koncertnou zostavou a sme presvedčení, že to bude skvelý úvod nášho jubilejného pätnásteho ročníka.“

Moby, vlastným menom Richard Melville Hall, dostal svoju prezývku po hlavnom hrdinovi románu Moby Dick, ktorý napísal jeho prastrýko Herman Melville. Umelecké gény sa uňho začali prejavovať už v detstve, keď mal deväť rokov, začal hrať na klasickej gitare. V trinástich už hrával s punkovou skupinou The Vatican Commandoes. Po prerušení školy začal pôsobiť ako DJ a koncom 80-tych rokov bol už stálicou na newyorskej housovej scéne.

Svoj prvý singel Go vydal v roku 1991, časopis Rolling Stones ho zaradil na zoznam najlepších skladieb všetkých čias. Odvtedy vydal deväť štúdiových albumov, ďalšie takmer dve desiatky kompilácií, remixov či špeciálnych limitovaných edícií a celosvetovo sa predalo 20 miliónov jeho nahrávok. Takisto sa podieľal na produkcii a remixoch pre iných umelcov, napríklad Davida Bowieho, Metallicu, The Beastie Boys či Public Enemy.

Dodnes neúnavne koncertuje, na konte už má vyše 3000 koncertov. Jeho hudba bola použitá v stovkách rôznych filmov, z najznámejších napríklad v bondovke Zajtrajšok nikdy neumiera, Twin Peaks, Neľútostný súboj, Víťazi a porazení alebo Pláž.

Moby úzko spolupracuje s rôznymi charitatívnymi nadáciami, napríklad s Inštitútom pre hudbu a neurologické funkcie, v roku 2007 spustil projekt Mobygratis, ktorý zadarmo poskytuje hudbu pre nezávislých filmárov.

Festival Bažant Pohoda 2011 zaznamenal tento rok rekordný predpredaj, už v polovici januára bolo predaných vyše 10 tisíc permanentiek. Organizátori už potvrdili vyše 20 účinkujúcich, medzi inými Portishead, Public Image Ltd., Tonyho Allena, Beirut, Junip či We have band. Minulý rok vystúpilo na trenčianskom letisku vyše stovky interpretov.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.