Akcie Nové Mesto nad Váhom

Oslavy v Beckove, ME hist.motocyklov a výstavba v meste

Po dvojtýždňovej odmlke Vás opäť vítam na neoficiálnej stránke Nového Mesta nad Váhom www.nmnv.sk. Za tieto dva týždne sa toho udialo veľmi veľa. Začnem zmenami a novinkami na stránke. V prvom rade by som chcel dať do pozornosti novú funkciu, prostredníctvom ktorej mi môžete zasielať Vaše fotografie Nového Mesta a okolitých obcí, ktoré som ja nezachytil alebo o ktorých si myslíte, že by ich mali vidieť aj ostatní. Ďalej by som sa rád ospravedlnil za trochu chaotickú fotogalériu, v najbližšej dobe sa ju pokúsim zjednodušiť.

Minulý víkend (9.-10. august 2008) sa v Novom Meste uskutočnili ME historických motocyklov a sajdkár, alebo tzv. Podjavorinský okruh. Na moje počudovanie sa tu zúčastnilo dosť pretekárov a takisto prišlo aj dosť divákov na preteky. Na tréningu som síce nebol, to kvôli tomu, že som sa nachádzal na Duchonke, ale myslím, že som o nič neprišiel. Celú sobotu pršalo v meste, no na Duchonke nie. Ale zaujímavo mohli vyzerať aj preteky v daždi. Čo ma zaskočilo na tohtoročných pretekoch, bola cena malej brožúry o programe pretekov. 50 Sk dať za „zoznam sponzorov“ je dosť si myslím. Stačí si ju prelistovať a zistíte, že podstatné informácie o pretekoch sú asi na dvoch stranách. Napriek tomu som spokojný, že sa tu toľko akcií robí a že sa myslí na všetky vekové kategórie.

V priebehu minulého týždňa sa na námestí opäť po roku objavili rezbári z Nového Mesta a z okolia, ktorí sa rozhodli pokračovať vo vytvorení ďalších figúr pre Novomestský betlehem, ktorý býva umiestnený vždy pred Vianocami pod vianočným stromčekom v strede námestia. Rezbárom prerušilo prácu už niekoľkokrát počasie, to je v posledných dňoch veľmi premenlivé. Z horúceho, slnečného dňa sa strhne búrka so silným vetrom a krupobitím. To je obraz piatku 15. augusta 2008, kedy sa okolo 18. hodiny strhla 1. vlna búrky. Vtedy bolo najlepšie zostať vo vnútri a všetky okná zavrieť. Druhá vlna sa spustila okolo polnoci, tá však bola ešte silnejšia, sprevádzaná zamrznutými ľadovcami o veľkosti pingpongovej loptičky. Zábery z tejto búrky sa mi však nepodarilo urobiť. Bola priveľká tma na fotografovanie či kamerovanie, celé mesto aj sídlisko sa ponorilo do tmy, nevidel som ani na pár metrov dopredu. Čo som videl, bola akurát riadna spúšť, ktorú tu búrka zanechala. Stromy polámané a povyvracané aj s koreňmi, cesty plné vody, blata, konárov a listov. To bol pohľad v sobotu ráno. Našťastie námestie Technické služby hneď ráno poupratovali. Nepriechodná bola aj cesta do katolíckeho kostola. Neviem aké veľké škody táto búrka urobila na majetku ľudí v Novom Meste, ale určite to boli rovnako veľké škody ako v Trenčíne, či v neďalekej obci Bošáca.

Pred pár mesiacmi som upozorňoval na množstvo čínskych obchodov s oblečením v našom meste a moje slová sa naplnili. V novopostavenom objekte „Veža“ pri Reštauračnom zariadení Považan bude ďalší takýto obchod, ako som už vtedy naznačoval. Prečo sa tu neotvárajú radšej značkové obchody, keď už sú v Rakoluboch postavené sklady C&A, čo sú vlastne výrobcovia a distribútori oblečenia. Toto nepochopím asi nikdy.

Dosť značnou rekonštrukciou prechádza aj Železiarstvo na ulici Čsl. Armády. Zväčšuje priestory nielen pre svoju prevádzku, ale dokonca aj pre Mestský úrad.

Veľmi rýchlo napreduje aj výstavba podjazdu na ul. Piešťanská. Podjazd vyzerá už v prejazdnom stave, nie je však napojený na ostatné komunikácie. Otvorenie podjazdu je naplánované na koniec roka 2008, no podľa terajšieho stavu by sa mohol otvoriť aj skôr. Stále chýba rekonštrukcia ulíc od autobusovej stanice po podchod, Piešťanská ulica a takisto aj Železničná a Krátka ulica. Po dokončení týchto rekonštrukcií je v pláne obnova fasády budovy železničnej stanice ako aj kompletná rekonštrukcia autobusovej stanice. Pri týchto prácach sa má vybudovať taktiež nový kruhový objazd na ul. Piešťanská, Ctiborova a Dukelská. Určite to pomôže k zefektívneniu prejazdu touto križovatkou, hlavne ak automobil či autobus vychádza z vedľajšej cesty. Nešťastným sa stal kruhový objazd pri Považane, pretože je nevhodne vyriešený s výjazdom na ul. Hviezdoslavova ku gymnáziu. Uvidíme, koľko áut tam dostane šmyk v zime, keď napadne sneh alebo bude poľadovica.

Uplynulý víkend sa konala asi posledná taká väčšia akcia toto leto v našom regióne – Oslavy 800.výročia 1. pís. zmienky o obci Beckov. Zúčastnil som sa na predstavení šermiarov a nenechal som si aj ujsť dobývanie hradu husitmi. Našťastie sme vyhrali, keďže prvýkrát sa to nepodarilo. Kto bol, vie o čom hovorím. Celkovo bol na hrade bohatý a pestrý program plný histórie, zbraní, výstrelov a predstavení, ako sa v tej dobe varilo a žilo. Najviac ma však zaujalo prepisovanie textov listín, ktoré sa zachovali z tej doby. Toto si mohli ľudia pozrieť hore na hrade, takisto aj stredoveké zbrane a oblečenie. Účesy rytierov mi pripadali mierne nevhodné, to chýbalo k dokonalosti celému programu, ale bolo to aspoň pekné vystúpenie hlavne pre deti. Čo ma zarazilo najviac po príchode do Beckova bolo to malé množstvo ľudí a stánkov. Program obce, ktorý sa konal na pódiu pri parku sa mi nezdal vôbec zaujímavý, najprv to bola módna prehliadka detí z miestnej školy a neskôr vystúpenie skupiny Mladý Heligón. Myslím, že program dole na pódiu bol skôr pre staršie ročníky. Pre mladých sa konal v Kolkárni festival Beckfest (autor plagátu tohto festivalu si “prepožičal” odo mňa fotku Beckova – viď foto). Bol to festival mladých amatérskych skupín z NM a okolia a z TN. Jednou zo skupín z Nového Mesta bola aj skupina Zašitá Diera, ktorá odohrala, vraj, ako vždy super koncert. Nedeľňajší program som už vynechal kvôli pracovným povinnostiam.

Rád by som pripomenul, že pokračujem vo fotení všetkých obcí v okrese Nové Mesto. Takže ešte pár slnečných dní a mám pofotenú celú oblasť. Naposledy som bol pofotiť obec Beckov a Kočovce.
Nakoniec by som rád poprosil nejakých podnikateľov alebo firmy v Novom Meste nad Váhom alebo z nášho okresu buď o nejaký finančný príspevok alebo o reklamné predmety, ktoré by som mohol odovzdať výhercom v súťažiach, ktoré plánujem spustiť. Všetko je však v štádiu príprav. Isto bude aj Súťaž o najlepšiu fotku Nového Mesta, len potrebujem aj Vašu pomoc pri realizácii tohto projektu. Odmenou za Váš príspevok alebo dar bude propagácia Vašej firmy či stránky na mojom webe. Všetkým vopred ďakujem.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.