Akcie Okres NM

Žákovic Open 2008

Aj keď neskoro píšem tento článok, ale verte mi, nebolo kedy. Už od konca festivalu Žákovic Open 2008 som pracoval na spracovaní toho množstva fotiek. Po niekoľkých dňoch sa mi podarilo nahodiť na web niečo cez 400 fotiek. Ako som sľúbil report tak tu je.

Každý festival má tie svoje dobré ale aj zlé stránky, mnohí sa z chýb poučia, mnohí zase nie. V tomto prípade platí to prvé, ale čiastočne aj to druhé. Prečo sa nepoučili z niektorých chýb vysvetlím neskôr.
V prvom rade by som rád poďakoval organizátorom za super festival, konečne to bol taký rodinný festival. Oproti minulému roku tu bolo aspoň z môjho pohľadu menej ľudí. Bolo to nevhodným výberom hudobných skupín alebo presýtenosťou festivalov alebo to bolo kvôli festivalu na Zelenej Vode Fernet Stock Citrus Party?! Presný dôvod neviem, ale nezdá sa mi, že by boli aj vstupenky vypredané. Aj tak je to najlepší festival, na ktorý chodím veľmi rád s celou partiou kamarátov a kamarátok. Tu sa vždy stretneme ako jedna veľká rodina.

Tento rok som mal premiéru v stanovaní v stanovej dedinke. Po príchode do stanov som mal pocit, že sa organizátori zmýlili. Podľa mapky, ktorá bola k dispozícii na stránke mali byť stany umiestnené na druhej strane cesty. Toto bolo ešte v pohode, no zarazila ma však vzdialenosť od areálu festivalu. Kým som sa dostal z „mestečka“ pri stage na svoju obľúbenú skupinu, mal som čo robiť, aby som ju stihol.
Určite mnohých zaskočilo počasie, ktoré nás tu čakalo. Spočiatku to vyzeralo na riadny dážď, no nakoniec nás to obišlo a spŕchlo len málo. Celkovo sa tento ročník niesol v horúcom počasí, pravdepodobne aj stúpla predajnosť piva či kofoly oproti minulému (daždivému) ročníku. Konečne bolo počasie, aké na festival patrí.
Presuniem sa teraz k programu festivalu. Program začal skupinami Swan Bride, Diego a Sunshine. Skupiny hrali veľmi dobre, žiaľ, počet divákov pred pódiom nebol taký, aký by si títo hudobníci zaslúžili. O desiatej hodine večer sa k mikrofónu dostal Janko Kuric, nie však zo skupinou Vidiek ale jeho niekdajšou skupinou Ventil RG. Táto skupina vedela prilákať veľké množstvo ľudí k pódiu a správne rozohniť publikum známymi pesničkami ako Fajčenie škodí zdraviu alebo Radšej budem dnes… Pred polnocou nám zaspievala už taká stálica Žákovic Open-u, skupina Para. Texty piesní tejto skupiny vedel naspamäť takmer každý, dobre znejúce melódie, ľahké texty a hlavne dynamické skladby, ktoré na festival patria, rozbláznili ešte viac publikum a tak sa museli po koncerte ešte vrátiť na skandovanie ľudí. Para zahrala také hity ako Doma dobre s Mišom Kaščákom, Ako najlepšie viem či Abstinent. O jednej po polnoci vystriedala Paru česká skupina Skyline. Tu už zostalo pomenej ľudí, keďže to už bola elektronická hudba. Časť ľudí sa presunula do „observatória“ (Marlboro – tanečný stan), časť do stanovej dedinky. Ja som patril do skupiny druhej. Išiel som sa zoznamovať a fotiť partie ľudí pri stanoch a tak som skupinu October počul iba z diaľky. Ale počul som na túto skupinu iba pozitívne názory, takže ľutujem, že som tam nebol. Takí bol prvý deň festivalu Žákovic Open 2008, hoci slabší, ale stále to malo tú správnu atmosféru.

Druhý festivalový deň sa začal doobeda, kedy sa konali futbalové zápasy organizátorov festivalu, fanúšikov (Funs Team ŽO, ktorí boli vopred prihlásení a následne vyžrebovaní), moderátorov rádia FM a hudobníkov. Futbal sa konal na miestnom futbalovom ihrisku. Futbal bol dobrý, len počet divákov nebol taký veľký ako po minulé roky. Slabá prezentácia na festivale. Skutočne málo ľudí tam bolo, už tam nebola taká atmosféra ako kedysi, keď hrali aj domáci futbalisti.

Sobota už bola výberom skupín o dosť lepšia. Program začal napoludnie, kedy vystúpila skupina Tormentor, pre mňa známa skupina z festivalu Margiťák, ktorý sa tento rok nanešťastie nekoná. Nasledovali skupiny The Infants a Cliché a Hogo Pogo. Hogo Pogo hralo po dlhej odmlke vo veľmi dobrej forme. Dušan Slimák nesklamal a predviedol opäť dobrú zábavu. Táto skupina pritiahla pri pódium veľké množstvo zabávajúcich sa ľudí. O veľký rozruch sa postarala skupina Hudba z Marsu, zahrali známe skladby ako Astronaut či Šakalík. O piatej sa k slovu dostal Pali Hammel a skupina Prúdy. Spočiatku som mal obavy, či sa hodí na tento festival, ale moje obavy sa nenaplnili. Prúdy boli fantastické. Nechýbali pesničky ako ZRPŠ či Medulienka. O skutočnú SKA zábavu sa postarala slovenská skupina Polemic. Tancovalo a spievalo celé publikum či pod pódiom alebo na kopci. Polemic zahral všetkým známe skladby ako Komplikovaná, Ja som to vedel, Ako ťa prežijem, či moja obľúbená Skank. Po nej nasledujúca česká zostava Buty mala skôr pohodovejšie, pomalšie songy. Tempo zrýchlil o pol desiatej večer Hex, ktorý si pripravil pre divákov nový singel Nočná pieseň a takisto aj pesničky, ktoré si mohli návštevníci zvoliť v hlasovaní. Hex prekvapil nielen songom Každý deň je nedeľa ale aj Michaela, Vetroň, Nikdy nebolo lepšie, Maťo a Linda, Som on a iné. Headlinerom festivalu Žákovic Open 2008 bol český spevák David Koller. Koller je dobrý spevák a skladateľ, ale bez skupiny Lucie to nie je to pravé. Jeho koncert ma neočaril, radšej mohli organizátori zvoliť lepšiu skupinu. Tento ročník festivalu ukončila kapela Slobodná Európa, ktorá zavŕšila Žákovic Open tak ako sa patrí, poriadnym punkovým vystúpením. Bol som prekvapený týmto dobrým koncertom. Po skončení programu sa časť ľudí pobrala do stanovej dedinky, časť domov a zvyšok sa zišlo v tanečnom stane hneď pri areáli.

Žákovic Open 2008 hodnotím v konečnom dôsledku ako najlepší najmenší festival, ktorý sa koná v našom okolí tento rok. Dúfam, že chyby ktoré sa vyskytli tento ročník s počtom Toi-Toi-ov v stanovom mestečku a výberom miesta na stany, alebo výberom kapiel sa zlepšia do budúceho roka. Takisto by nebolo na škodu aj vyplniť priestor medzi kapelami napríklad moderátormi a súťažami, tak ako to býva zvykom na iných festivaloch. Určite by to zabavilo veľa ľudí a neodchádzali by po každom koncerte.
Teším sa už veľmi na ďalší ročník festivalu – Žákovic Open 2009.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.