Iné Nové Mesto nad Váhom

Január 2009 – kríza, euro a (ne)zamestnanosť

Dlho som rozmýšľal, o čom bude tento článok. Od 1. januára 2009 až po dnes sa nič zvláštne v Novom Meste neudialo. Pôvodne som mal inú tému pripravenú na článok, avšak nedalo mi nespomenúť aj uplynulé udalosti. Preto si tému o zložitej komunikácii s MsÚ či TSM a ťažkej dostupnosti k informáciám nechám na ďalší článok.

Všetci občania Slovenska prešli na novú menu Euro 1.1.2009 o 00:00. Pár minút po bujarých oslavách na námestí a ohňostroji sa dali vyberať z bankomatov prvé eurobankovky. Odvtedy sa začalo duálne platiť vo všetkých obchodoch. Mnohé podniky v meste boli práve kvôli obehu obidvoch mien zatvorené a tak sa vyhli komplikovaným prepočtom pri vydávaní už iba v novej mene. Už niekoľko dní, týždňov a mesiacov sa v médiách avizovalo NEZDRAŽOVANIE tovaru a služieb, avšak realita bola iná. Ceny potravín vzrástli v niektorých nemenovaných potravinách v Novom Meste nad Váhom až do 30 %. Chyby v zlom prepočte slovenskej ceny na cenu v eure spôsobili niekoľkonásobné predraženie tovaru. V tomto prípade platí skôr heslo: Meníme menu, aj cenu. Množstvo ľudí na Slovensku je rozhorčených pre zdražovanie cestovného. V novomestskej hromadnej doprave to však neplatí, cestovné mierne zlacnelo. Aktuálny cenník cestovného v NM si môžete pozrieť tu: http://www.sadtn.sk/cms_object/file/1051_cennik_cestovneho_mhd_nm_01012009.pdf . Cestovné železničnou dopravou sa vôbec nezmenilo.

16. januára 2009 sa ukončil duálny obeh a odvtedy je už možné platiť len Eurom. Duálne zobrazovanie cien však naďalej zostáva povinné až do 31.12.2009.  Ľudia si už pomaly zvykli na množstvo “drobných” v peňaženke. Situácia okolo Eura sa upokojila a Slovensko ako aj Nové Mesto nad Váhom zasiahla pred niekoľkými dňami plynová kríza. Domácnosti na sídliskách mohli pocítiť o čosi chladnejšie radiátory. Takisto fabriky v celom regióne mali obmedzenú činnosť kvôli odstávke plynu. V tomto čase je už našťastie všetko v poriadku a naďalej sa tak nemusíme báť nedostatku zásob plynu. Ktovie na koľko?!

Aj napriek hospodárskej, finančnej a plynovej kríze sa nezamestnanosť v regióne Nové Mesto nad Váhom pohybuje okolo 5 % (miera evidovanej nezamestnanosti v decembri 2008: 4,52 %). Niektoré firmy buď obmedzujú výrobu pre nedostatočný dopyt po výrobkoch v zahraničí alebo prepúšťajú zamestnancov. To ako sa bude vyvíjať situácia naďalej, ukáže čas. Každodenne vo všetkých médiách hlásia množstvo prepúšťaní, ktoré samozrejme zasiahli aj naše mesto. Firmy v Novom Meste stoja stoja ale v lepšej pozícii ako iné podniky na Slovensku.

Keďže sa mi končí skúškové obdobie, opäť som sa pustil do aktualizácie všetkých častí na stránke, či fórum, hlavná stránka, okres NM, blog alebo fotogaléria. Jednotlivé časti sa tak stávajú po dlhšej dobe obsahovo prepracovanejšie.

A na záver k dianiu v meste. Minulý týždeň TSM zvesili vianočnú výzdobu a uschovali vianočný betlehem na ďalšie roky. Objavili sa tu sťažnosti na vytekajúcu kanalizáciu v meste. Problém je však už vyriešený. V Hurbanovom parku sa objavili nové kvetináče, ktoré oddeľujú detské ihriská od odstatnej časti. Na železničnej stanici sa už pracuje na montáži nových výťahov v podchode pre ľudí. Ukázalo sa, že novostavba podjazdu a trate nebude tak skoro skolaudovaná pre vážnejšie nedostatky. Okrem zatekania do podchodu sa údajne bude opäť rozoberať jedna koľaj a dvíhať, kvôli nedostatku štrku nad podjazdom. Diskusia na webe: http://www.vlaky.net/online/diskusia/tema.asp?lang=1&id=230128 . Takže sa môžeme tešiť na ďalšie meškania. Bližšie informácie neskôr zverejním na stránke.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.

1 COMMENTS

  1. Kde Ty na vsetky tieto informacie ohladne diania v meste chodis?…:-))

Comments are closed.