Akcie Trenčiansky kraj

KLASICKÁ HUDBA BUDE ZNOVU SILNÁ A NÁDHERNÁ (TS)

FESTIVAL BAŽANT POHODA – 7., 8. A 9. JÚL 2011, TRENČÍN

Hneď deväť predstavení klasickej hudby zverejnili organizátori letného multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda 2011. Nechýba filharmónia, symfonický orchester, súčasná hudba, zbor ani workshopy pre deti. „Sme hrdí, že klasická hudba má na našom festivale významné miesto a reprezentatívny priestor. Myslím si, že je pekné, keď sa na takomto mieste stretnú muzikanti z rôznych hudobných svetov,“ vysvetľuje riaditeľ festivalu Michal Kaščák. „V minulosti u nás hrali napríklad orchestre Slovenského národného divadla či Maďarskej štátnej opery, alebo zaspieval rešpektovaný londýnsky zbor Royal Choral Society. Tento rok príde z bratského zahraničia Janáčkova filharmonie Ostrava, bude jej patriť otvárací koncert prvého hlavného dňa. Verím, že ich hudba strhne aj ľudí, ktorí bežne neprichádzajú s klasikou do styku a atmosféra bude opäť úžasná.“

Janáčkova filharmonie Ostrava pod vedením šéfdirigenta Theodora Kuchara zahrá krásne a farebné Obrázky z výstavy od Modesta Petroviča Musorgského a tri skladby latinsko-amerických autorov – suitu z diela Estancia od Argentínčana Alberta Ginasteru, Danzon No. 2 od Artura Marqueza z Mexika a Hupango od jeho krajana José Pabla Moncaya. „Bude to krásny program, dielo Musorgského je reprezentatívne a na takéto podujatie sa presne hodí,“ hovorí riaditeľ JFO Peter Krajniak. „Tri skladby latinskoamerických autorov sa síce hrávajú málo, ale som si stopercentne istý, že budú úplne strhujúce. Keď to na ľudí spustíme, budú určite jačať,“ teší sa Peter Krajniak.

V sobotu o tretej popoludní zase zaplní festivalový areál krásne dielo Antonia Vivaldiho – Glória. Tá je považovaná za jeho Štvoro ročných období medzi duchovnými skladbami. Na uvedenie diela sa spoja dve telesá – domáci nadšenci z Komorného orchestra mesta Trenčín a zbor Chorus Alea pod dirigentskou taktovkou Braňa Kostku.

Aj tento rok sa na dramaturgii podieľa aj Jozef Lupták, šéf spriateleného festivalu Konvergencie, ktorý stál svojho času pri rozšírení žánrového záberu Bažant Pohody do vôd klasickej hudby. Odvtedy každoročne prinesie do nášho programu niečo mimoriadne. V tomto roku to bude opäť projekt Cello Coloseum, tento raz v medzinárodnom francúzsko – maďarsko – česko – slovenskom obsadení. Osem violončelistov zahrá nádherné diela Rodiona Ščedrina, Arva Pärta, Sergeja Prokofjeva, Jevgenija Iršaia a Johana Sebastiana Bacha.

Klasická hudba bude aj tento rok súčasťou Vítania slnka, ktoré má v programe Bažant Pohody výnimočné postavenie, je povestné svojou špecifickou atmosférou, neporovnateľnou so žiadnym iným koncertom. O prvé vítanie 15. ročníka sa postará Spevácky zbor Lúčnica pod vedením dirigentky Eleny Matušovej. „Zbor sa venuje klasickej hudbe, sakrálnej tvorbe, folklóru či spirituálu, prierez repertoárom ponúkne aj v sobotu počas brieždenia,“ hovorí Jana Polnischová, produkčná Agentúry Pohoda, ktorá je zároveň aj členkou zboru. Ako nám prezradila manažérka Lúčničiarov Linda Berlinová, aj keď zbor existuje už 63 rokov, o piatej ráno ešte nikdy nevystupoval. Určite stojí za to si na tento koncert počkať, alebo si jednoducho nastaviť budík…

Súčasnú vážnu hudbu predstavia festivalovému publiku hneď dva súbory – Cluster Ensemble a Veni Academy Ensemble. Prvý z nich je akýmsi voľným zoskupením hudobníkov, architektov, výtvarníkov a tanečníkov pod umeleckým vedením Ivana Šillera. Hlavným zámerom tohto nevšedného konceptu je realizovať multimediálne predstavenia, ktoré spájajú rôzne druhy umenia a reflektujú súčasnosť. Na Bažant Pohode predstavia svoj projekt Living Room so štyrmi organmi, dvomi marakasmi, detským klavírom, paličkami či fľaškami. Performance vychádza zo skladby Martina Burlasa Záznam siedmeho dňa, no zaznie aj hudba Johna CageaSteva Reicha.

Okolo orchestra Veni sa dejú zaujímavé veci. Najnovším počinom je vznik jeho študentskej odnože – Veni Academy Ensemble, v ktorom sa stretávajú študenti konzervatórií a hudobných vysokých škôl z celého Slovenska, aby interpretovali to najsúčasnejšie, čo ponúka scéna klasickej hudby. Mimoriadnym zážitkom bude sledovať orchester počas „riadenej“ improvizácie, kedy hráči reagujú na rôzne prapodivnoúchvatné signály od dirigenta, súčasťou hudby vytváranej priamo na mieste a tým pádom neopakovateľnej, sa často stávajú aj diváci. Ide o takmer neprenositeľný zážitok, ktorý treba zažiť naživo. Okrem toho Veni Academy Ensemble zahrá aj strhujúce minimalistické dielo Terryho Rileyho In C. Kto má rád nevšedné veci, ten si príde na svoje.

Ivan Šiller stojí aj za časťou programu vo festivalovom detskom parku. Ivan totiž začal robiť dôležitú vec – workshopy klasickej hudby pre deti. Po úspešných predstaveniach na festivale Konvergencie ich uvedieme v tomto roku aj na Bažant Pohode. Prvým z nich je workshop Hudba ako hra. Štvorica hudobníkov – okrem klavíristu Ivana Šillera aj huslista David Danel, klarinetista Ronald Šebesta a hráč na lesný roh Vojta Přemysl sa radi hrajú so zvukmi, tónmi a hudobnými nástrojmi a radi predstavujú hudbu ako hru aj deťom. Stačí, aby mali pripravené pozorné uši a ukážu im, v akom úžasnom svete zvukov žijeme. V detskom parku tiež prezradia, ako sa končí rozprávka o vojakovi, čertovi a princeznej.

Druhý Ivanov workshop pre deti má netradičný názov 3 + 2 + 1+ 1. Muzikanti Ivan Šiller, Zuzana Biščáková, Fero Király, Dalibor Kocian, Eunjoo Noh a jazzové trio Jazz Pop hravou formou vysvetlia najmenším návštevníkom nášho festivalu, čo je odveký základ hudby, čo všetko z hudby sa dá vyjadriť tichom, slovom alebo aj číslami. „Deti vždy reagujú nádherne, snažíme sa ich nielen zabaviť, ale aj vtiahnuť do hry a niečo naučiť,“ hovorí Ivan Šiller. Určite sa ale pobavia a poučia aj vyššie ročníky.

K ozdobám programu v detskom parku bude určite patriť Orchester Základnej umeleckej školy Karola Pádivého v Trenčíne, ktorý je tradičným účastníkom Bažant Pohody a vždy si vyslúži silnú odozvu od nadšeného domáceho publika. Nevieme, čím nás žiaci pod vedením Aleny Piatkovej prekvapia tento raz, určite by nemali chýbať diela opavského skladateľa Pavla Hanouska ani improvizovaná legenda Maťko a Kubko.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.