Nezaradené Okres NM

Cestovný ruch v Okrese NM

Aby som nespomínal stále len Nové Mesto nad Váhom, veľmi rád sa budem teraz venovať cestovnému ruchu v našom okrese, spomeniem niektoré zaujímavé miesta, ktoré sa oplatí isť pozrieť. V prvom rade sú to určite hrady Beckov, Tematín a Čachtický hrad, o ktorom sa kolujú mnohé povesti, či už o krvavej grófke, Alžbete Báthoryovej (o ktorej natočil Juraj Jakubisko veľkofilm Bathory) alebo o podzemných chodbách, ktoré vedú od Nového Mesta až na hrad.

Malá dedinka v blízkosti Nového Mesta nad Váhom, Trenčianske Bohuslavice, je známa hlavne ako miesto konania festivalu Žákovic Open, ktorý sa každoročne koná v tejto obci už od roku 2001. Známa je taktiež pre Rokokovú kaplnku Panny Márie, ktorá bola postavená ako súčasť klasicisticko-rokokového kaštieľa, pochádza z roku 1762. Interiér je rokokový a veľmi bohatý. Objekt je vyzdobený barokovými freskami z roku 1763. Ich autorom je maliar F.A. Maulbertsch. Kaplnka je vo veľmi dobrom stave a patrí k najvýznamnejším rokokovým objektom v Európe.

Za návštevu stojí určite aj románsky kostolík v malej dedinke Haluzice, o ktorom prvá zmienka je z roku 1299. Pod kostolom sa nachádza prírodná pamiatka Haluzická tiesňava. Vyhlásená bola v roku 1963 na ploche 3,5 ha. Je vytvorený činnosťou Haluzického potoka, a stále sa rozširuje.

Veľmi cennou pamiatkou v našom regióne je Empírový evanjelický kostol (postavený v rokoch 1784 až 1801) v Zemianskom Podhradí, ktoré je zvláštne oválnym pôdorysom a 4 dverami, z ktorých každé vedú na inú svetovú stranu. Pri kostole sa nachádza dodnes rebrík, ktorý využíval Ľudovít Štúr na stretnutia s Adelou Ostrolúckou a na úkryt pred vojskami, ktoré ho prenasledovali. V obci sa nachádza pamätný dom a pamätná tabuľa Ľ.V.Riznera a J.Ľ Holubyho. Ide o budovu bývalej evanjelickej fary. V dome je umiestnená stála muzeálna expozícia venovaná uvedeným a iným významným osobnostiam a taktiež histórii obce.
Svetovo známa Bošácka slivovica sa vyrába práve neďaleko Zemianskeho Podhradia v dedinke Bošáca, o ktorej výrobu sa stará miestna pálenica.

Pozoruhodnou stavbou v obci Nová Bošáca je rímsko-katolícky kostol, postavený v roku 1971 v podobe gréckeho kríža s dvomi vežami. Veľmi peknou turistickou atrakciou je rozhľadňa na vrchu Lopeník, z ktorého je vidieť za pekného počasia nielen na slovenskú ale aj českú stranu. Pešia turistická trasa je dobre vyznačená či z jednej alebo druhej strany.

Smerom na Starú Turú, v obci Bzince pod Javorinou, sa nachádza rodisko 1. slovenskej spisovateľky a poetky pre deti a mládež, Ľudmily Podjavorinskej, ktorá tu má svoju pamätnú izbu ale aj pamätník a je tu aj pochovaná na miestnom cintoríne. V strede obce stojí pamätník obetiam prvej a druhej svetovej vojny. V kopanici Cetuna je pamätník bojov SNP na počesť jedného z najväčších povstaleckých bojov podjavorinského regiónu, v ktorom padol kapitán Miloš Uher.

Neďaleko Bziniec leží ďalšie jedno z najvýznamnejších obcí Podjavorinského regiónu, obec Lubina. Azda najzaujímavejšie je múzeum, ktoré bolo rodným domom Samuela Štúra, pamätník padlých partizánov na vrchu Roh (mramorové kvádre symbolizujú obce a osady postihnuté počas partizánskej vojny v Podjavorinskom kraji) a rodný dom J. Ľ. Holubyho.

V Moravskom Lieskovom sa nachádzajú 2 kostoly: Evanjelický kostol, postavený v rokoch 1785 až 1786 ako tolerančný kostol bez veže. Veža bola dostavaná v roku 1894. Rímsko-katolícky kostol sv. Martina biskupa, postavený v roku 1911 na mieste starého gotického kostola spomínaného v rokoch 1419 a 1560. Dychová hudba má v obci takmer storočnú tradíciu. Pôsobí tu hlavne DH Bučkovanka.

Dolné Srnie. K pozoruhodným historickým pamiatkam obce patrí baroková zvonica so štvorcovým pôdorysom z 1. polovice 18. storočia a hranolová, trojpodlažná neoklasicistická zvonica z roku 1890. Pracovala tu ako učiteľka Mária Rázusová – Martáková, slovenská poetka, dramatička a prekladateľka.

Dominantou Považia je určite Beckovský hrad v rovnomennej obci Beckov, ktorý sa nachádza na Beckovskom hradnom brale vo výške 245 m n. m.. Vybudovaný bol v 12. storočí. Medzi prvých vlastníkov patril rod Čákovcov. Po smrti Matúša Čáka Trenčianskeho v roku 1321 sa Beckovský hrad stal opäť kráľovským majetkom. V roku 1729 vyhorel a odvtedy pustol. Najstaršou časťou je horný hrad. Beckovský hrad je národnou kultúrnou pamiatkou. V súčasnosti ho čaká dosť veľká rekonštrukcia. V Beckove sa nachádza niekoľko kúrií a meštianskych domov, z ktorých najzachovalejšia je Ambrovecká kúria priamo pod hradom. Ide o dvojpodlažnú budovu, postavenú koncom prvej polovice 17. storočia. Na prvom poschodí v sále je kamenný krb z roku 1648.
Významnou kultúrno-historickou pamiatkou obce je gotický katolícky kostol sv. Štefana kráľa z roku 1424. V kostole sa zachovala pôvodná renesančná kamenná dlážka. Na úpätí hradného svahu sa nachádza židovský cintorín s náhrobníkmi z rokov 1739 – 1845. Najvzácnejším prírodným klenotom Beckova je Beckovská jaskyňa. Ide o prírodnú pamiatku objavená v roku 1983. Má prekrásnu rôznofarebnú krasovú výzdobu po celom priestore jaskyne.

Obec Kálnica, je známa najnižšie položeným lyžiarskym strediskom na Slovensku, taktiež je známou hubárskou lokalitou a aj expozíciou histórie obce a mlyna, do ktorého chodieval J.M. Hurban ku krstným rodičom.

Barokový kaštieľ v Kočovciach, s romantickou úpravou z roku 1730, bol prestavaný a rozšírený v roku 1880 a v roku 1945 zadaptovaný. Po rekonštrukcií v rokoch 1967 až 1972 je objekt vo veľmi dobrom stave a slúži na usporadúvanie rôznych školení a seminárov.

Rímsko-katolícky kostol sv. Mikuláša biskupa v obci Stará Lehota je pôvodne gotický a pochádza zo 14. storočia. V roku 1788 bol renovovaný a v 20. storočí prestavaný.

Románsky rímsko-katolícky kostol sv. Michala archanjela v obci Modrová pochádza z roku 1157 (latinskí kolonisti v Modrovej postavili kostolnú vežu). Veža bola prestavaná v 18. storočí, vnútorné zariadenie pochádza z 20. storočia. Modrovská jaskyňa je najväčšou v Považskom Inovci. Objavená bola v roku 1991. Celková dĺžka jaskyne je 550 m. Jaskyňa je uzavretá a z dôvodu ochrany a nie je voľne prístupná verejnosti.

V obci Hrádok sa nachádza barokovo-klasicistický Katolícky kostol Nanebovzatia Panny Márie. Bol postavený v roku 1729 na mieste staršieho kostola spomínaného v roku 1560. Po požiari v roku 1802 bol počas rokov 1802 až 1818 obnovený.

Obec Lúka leží na úpätí Považského Inovca, 16 km juhovýchodne od Nového Mesta nad Váhom. Hrad Tematín bol vybudovaný v 13. storočí ako strážny hrad. Prvá zmienka je z roku 1260. Za posledného protihabsburského feudálneho povstania ho v roku 1710 cisárske vojská dobyli a spustošili. Odvtedy je v ruinách. Nachádza sa v pohorí Považského Inovca, prístupný je z Lúky, z Hrádku aj z Bezovca po turistických chodníkoch.

Dúfam, že ste sa opäť niečo nové dozvedeli z tohto článku a že si počkáte aj na pokračovanie ďalších obcí.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.