Akcie Nové Mesto nad Váhom Okres NM

Jarmok 2008, fotenie obcí, stretnutie s MsÚ

Prešiel už takmer mesiac čo som tu pridal posledný článok. Dôvod veľkej medzery medzi článkami je taký, že sa za ten mesiac veľa toho neudialo. Dnes Vás opäť vítam na stránke o Novom Meste nad Váhom a takisto aj o všetkých obciach, patriace do tohto okresu.

Na úvod by som ešte zhrnul moje dojmy z tohtoročného novomestského jarmoku. Aj napriek nie veľmi vydarenému počasiu sa prišlo pozrieť na program 29. ročníka Novomestského jarmoku veľmi veľa ľudí. Chladné a upršané počasie najviac prekážalo asi hudobníkom, ktorý vystupovali počas jarmoku na pódiu. Dychovky sa výnimočne neobliekli do krojov, Senzus tiež nebol taký, aký si ho pamätám a takisto ani majiteľom stánkov a ľudovým remeselníkom sa nechcelo moc pracovať. Hoci bolo celý víkend chladno, mňa to neodradilo a každý deň som bol takou „malou súčasťou“ jarmoku. Bol som na vystúpeniach dychoviek, HS Senzus, HS Premeny, nenechal som si ujsť ani silácku súťaž Novomestský silák, či ohnivú show. Nestihol som však volejbalový turnaj O štít Nového Mesta nad Váhom. Ako každý ročník, tak aj tento sa pýšil veľkým množstvom predajných stánkov s rozličným tovarom, či už s kvalitným alebo nekvalitným. 🙂

Novinkou tohtoročného jarmoku a najväčším lákadlom boli dva nové kolotoče – Eurowheel, predchodcom bolo Ruské kolo, a Ranger, na ktorý som sa odhodlal ísť aj s fotoaparátom. Záznam z tejto jazdy ako aj z iných kolotočov môžete vidieť vo videu z jarmoku, ktoré je umiestnené vo Videogalérii stránky www.nmnv.sk. K jarmoku patria aj výherné koláče, ktoré som si samozrejme kúpil. Napriek menším nedostatkom to bol veľmi dobrý jarmok s príjemnou atmosférou.

Ako si isto mnohí všimli, budova s názvom Veža, ktorá vyrástla za niečo vyše roka pri Považane, je už takmer hotová. Chýba jej však prvok, ktorý urobí bodku za výstavbou objektu – veľká guľa, ktorá bude umiestnená navrchu budovy. Vo Veži už sídli Tatra banka, predajňa s topánkami, čínsky obchod, obklady a dlažby a drogéria.

Práve v nedeľu 5.októbra 2008 som oficiálne ukončil Fotografovanie okresu NM. Práve v tento deň som pofotil všetky obce v okrese Nové Mesto nad Váhom. Za tento rok som najazdil v rámci fotenia na bicykli či aute cez 400 km, čo je myslím slušný výkon. Väčšinu obcí som prešiel sám na bicykli, občas s kamarátmi, ktorí mi pomohli s fotením. Časť fotiek mám od návštevníkov stránky, obyvateľov obcí či priateľov, za čo im ďakujem. Uľahčili mi tak prácu. Posledné fotografie z obcí Hôrka, Lúka, Hrádok, Modrová, Modrovka, Stará Lehota a Nová Lehota som vyfotil práve v nedeľu, kedy konečne začalo babie leto a bola to pravdepodobne posledná šanca pofotiť si obce ešte nie vo veľmi jesennom období. Na túto záverečnú cestu som zobral môjho spolufotografa stránky nmnv.sk Jána Benčuru, ktorý občas prispieva na stránku svojimi zábermi. Som rád, že aj vďaka nemu som dokončil túto akciu. Postupne môžete vidieť všetky fotky z obcí Novomestského okresu na stránke.

Pred pár dňami som na stránku umiestnil video o ťažbe uránu v Kálnici. So súhlasom TV Pohoda som sa rozhodol umiestniť toto video na moju stránku aj z toho dôvodu, že ja sám som proti ťažbe uránu nielen v Kálnici, ale na celom Slovensku. Zničená krajina, znečistené podzemné vody, takmer žiadne finančné prostriedky z ťažby pre obec Kálnica, poškodené zdravie, nedostatok turistov, málo prisťahovalcov, odchod firiem z nášho regiónu. To všetko môže spôsobiť ťažba uránu. Fotografie z regiónov, kde sa ťažil urán, ste mohli vidieť aj na námestí počas jarmoku, kde Greenpeace opäť prosil ľudí o podpísanie petície proti ťažbe uránu.

V stredu 1. októbra 2008 som sa po prvýkrát zúčastnil na stretnutí občanov s poslancami MsZ volebného obvodu č.6. Na stretnutie prišlo pomerne málo ľudí, poväčšine dôchodcov. Aj napriek práci prišiel na toto fórum okrem poslancov (MUDr. Mora, MUDr. Pašmík a MUDr. Ehsan) aj primátor nášho mesta Ing. Jozef Trstenský. Aj napriek mojej pasivite na tomto stretnutí som dostal odpovede na otázky, ktoré kládli iní občania. Mojimi problémami boli a naďalej sú parkoviská na Rajkovej, rozhlas vs. TV Pohoda a takisto aj téma odpadky a smetné koše. Nové parkoviská sa v tomto volebnom obvode budú robiť podľa slov MUDr. Pašmíka až po presťahovaní Technických služieb mesta do Dolných kasární, kde sa momentálne pracuje na výstavbe nájomných bytov. Primátor naznačil, že v najbližšej dobe chce pristúpiť k lepšej informovanosti občanov mesta a to buď výmenou všetkých reproduktorov v meste alebo sprístupnením TV Pohoda do všetkých domácností, čo by bolo výhodne ako pre občanov, tak aj pre mesto. Televízia je lepší prostriedok komunikácie s občanmi ako rozhlas. Čo sa týka smetných košov, začiatkom budúceho roka sa majú ohradiť smetné stanovištia. Zabráni to tak rozfúkavaniu odpadkov po okolí a aj niekedy strašnému pohľadu na neporiadok okolo smetiakov, ktorý narobia niektorí občania.

Okrem problémov, ktoré sa tu riešili s náčelníkom MsP či primátorom mesta, padlo tu aj niekoľko pochvalných viet na Technické služby mesta za prácu, ktorú si robia. Pridávam sa k tejto pochvale, avšak nepatrí to pre „smetiarov“, ktorí nie vždy na Rajkovej vyprázdnia kontajnery, či tu nechajú po sebe neporiadok. Celkovo toto stretnutie urobilo na mňa dobrý dojem a je viac ako pravdepodobné, že sa v budúcnosti zúčastním opäť na takomto zasadnutí si s poslancami.

Obyvatelia sídliska pri stanici sa okrem nového asfaltu na Dibrovovej ulici môžu tešiť aj na nové parkovacie miesta, ktoré tu určite treba tak ako kdekoľvek v Novom Meste.

Aby som nebol bez práce, vybral som sa na ďalšiu akciu, ktorá pomôže obyvateľom mesta ako aj návštevníkom. Ide o telefónny zoznam lekárov pôsobiacich v Novom Meste nad Váhom. Zoznam bude okrem telefónneho čísla obsahovať aj ich presnú adresu. V súčasnosti sú rozmiestnení lekári po celom meste, čo je značný problém hlavne pre pacientov. Spomínaný zoznam už mám hotový, chýba však systém vyhľadávania kontaktov. Vyhľadávací modul bude dostupný na stránke čo najskôr.

Ak máte nejaké zaujímavé tipy, čo ste si všimli na webe, v Novom Meste či okolí alebo máte nejakú zaujímavú informáciu, podeľte sa o ňu vo Fóre alebo v Návštevnej knihe. Pre súkromné správy mám určený e-mail: daniel.kopunec@nmnv.sk. Ďakujem

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.