Nezaradené

Topfest 2009 report

A máme po Topfeste. Najviac si určite vydýchli organizátori, ostatní usporiadatelia a bezpečnostné zložky. Už prešiel týždeň od skončenia Topfestu a prišiel čas zhodnotiť festival z každej stránky. Nebude to však kritické hodnotenie, ale práve naopak. Tento ročník ma úprimne prekvapil nielen veľkosťou nového areálu, ale aj programom.

Všetko sa to začalo už niekoľko dní pred festivalom, kedy začal rásť na poli oproti Zelenej vode nový areál Topfestu. Plocha bola pokosená, niekoľkokrát valcovaná cestným valcom. Štvrtok poobede prichádzali prví návštevníci, ktorí sa ihneď odoberali do zadnej časti festivalu, kde sa nachádzalo skutočne veľké stanové mestečko. Mestečko však už večer hlásilo plný stav, stan na stane a nepriechodné uličky si vyžiadali ďalšie zväčšenie priestoru pre stany. Aj napriek zväčšeniu si mnohí ľudia rozložili svoje stany hocikde na voľnom mieste, a parkovisku či pri Toi Toi záchodoch.

Dobrá nálada, ktorá bola v stanovom mestečku sa znásobila začiatkom programu v piatok poobede. Prvou hudobnou skupinou, ktorá otvárala 6. ročník festivalu Topfest bola naša domáca kapela FUERA FONDO, hrajúca ska-punk. Úžasná bola aj zavideniahodná návštevnosť tohto vystúpenia kapely na hlavnom stagei. Okolo piatej hodiny poobede ľudí rozohnila ska kapela POLEMIC, ktorá zahrala všetky jej známe hity ako Komplikovaná, Ja som to vedel, Ona je taká a iné.

Po 2 rokoch na Topfest opäť zavítal Maťo Ďurinda s Tublatankou a rozbalil to vo veľkom. Nestarnúce hity ako Dnes, Loď do neznáma či Matka nesmeli chýbať, publikum ovládalo texty a spievali s nimi. Tublatanka si uctila pamiatku ich zosnulého gitaristu a speváka Doda Dubána pesničkou Pieseň pre Doda.

O 20. hodine nastúpili na hlavné pódium prví headlineri festivalu – španielska skupina SKA-P. Títo ska-punkeri priniesli festivalu trochu odvaz, čo spôsobilo aj problémy so zábradlím pod pódiom. Poškodené miesta museli ihneď opraviť, aby sa mohlo pokojne pokračovať v pogovaní. SKA-P zahrali okrem iných aj skladby Romero el madero, Cannabis, El vals del obrero. Vtipné boli aj scénky, ktoré boli súčasťou piesní, či už proti cirkvi alebo proti policajtom, politike alebo o ľudských právach a zrušení trestu smrti.

Najviac očakávaná bola však zostava LIMP BIZKIT, ktorá bola asi najväčším lákadlom festivalu. Veľké bezpečenostné opatrenia, ktoré sa robili pre túto kapelu, boli zaujímavejšie ako samotný koncert. Okrem pesničiek Behing Blue Eyes a soundtracku z filmu Mission Impossible Take a Look Around som ani jednu pieseň nepoznal. Ale ľudia texty poznali a spievali spolu s nimi. Ohlasy z vystúpenia Limp Bizkit boli veľmi dobré.

Predposlednou kapelou v piatok bola slovenská rockovo-popová skupina DESMOD. Kuly ako zvyčajne zapojil do spevu aj dav avšetky známe songy odspievali s ním. Vyrobená pre mňa, Lavíny, Niekto ti to povie skôr než ja, Čierna diera – to je len časť piesní, ktoré odohrali na tomto koncerte, ako zvyčajne na veľmi profesionálnej úrovni.

Piatkový program na A stage uzatvárala skupina Arakain z Českej republiky.

Na ostatných pódiách to taktiež vrelo skvelou hudbou a dobrou zábavou. Na “Céčku” to odštartovala Novomestská kapela Since, veľmi vtipné bolo zoskupenie Sakumprásk z Čiech, ktoré zahralo skladby ako SKA na Magorské ulici či Héj.

V sobotu sa začal deň pekným počasím, to sa však skončilo poobede, kedy sa spustil niekoľkominútový lejak. Z udupaného poľa sa stal tankodrom, všade plno vody a blata. Autá zapadávali, ľudia sa šmýkali po blate, niektorí to využili a hádzali sa priamo do blata. Organizátori však mysleli aj na taký prípad a pre istotu zabezpečili seno, ktoré návštevníci vlastnoručne rozhadzovali okolo seba.

Druhý deň festivalu začal hudobnou skupinou Amphibios na B stage. Na A stage odštartovala hodinu po 12. hodine známa skupina Smola a hrušky. Po nie veľmi atraktívnej kapele Bank of Joe sa na pódium dostali Helenine Oči – kapela hrajúca alternatívny folk-punk s prvkami metalu a ska. O tom sa mohli ľudia presvedčiť pri hite Marianna, Nina či Jahody.

Po skvelých výkonoch Arzénu a Slobodnej Európy, kedy sa spustila búrka a blatová vojna, nastúpil Kuko s kapelou Horkýže Slíže. Na Líza a Wendy, A ja sprostá, Emanuel Bacigala a ďalších výborne odohraných skladieb sa ľudia veľmi bavili, veď prečo nie, keď je to jedna z najlepších festivalových skupín na Slovensku.

Po Slížoch prišiel na scénu opäť rock, nie však obyčajný – kapela Čechomor z Českej republiky nám ukázala, ako vyzerajú ľudové piesne v rockovom podaní.

Vynikajúcu atmosféru priniesol v druhý festivalový deň hlavne Pavol Habera so skupinou TEAM. Skupina pôsobí na hudobnej scéne už 20 rokov a za ten čas vydali množstvo veľmi úspešných albumov. Tie najúspešnejšie skladby sa dostali do repertoáru na TOPFESTe 2009 a mali sme možnosť vidieť nezabudnuteľný koncert tejto úžasnej skupiny. Okrem speváka si skladby ako Severanka, Reklama na ticho či Nároční zaspievali aj návštevníci tohto koncertu, ktorých bolo až neskutočne veľa. Sám Pavol Habera priznal, že bol prekvapený z takého záujmu ľudí a hlavne to, ako ovládajú ich texty.

Po výbornom výkone Paľa Haberu a TEAMu sa k slovu dostala stálica festivalu, skupina Kabát z českých Teplic. Po šiestykrát mali diváci možnosť vidieť a počuť tie najznámejšie a najväčšie hity Kabátu – Pohoda, Bára, Děvky ty to znaj, Žízeň, Malá dáma a iné. Po koncerte Kabátu sa spustil nádherný ohňostroj, program však neskončil ale naďalej pokračoval kapelami Totalní nasazení a HT.

Na ostatných 2 pódiách sa zabávalo taktiež. 1. slovenská Superstar Katka Koščová odohrala jeden zo svojich koncertov aj na Topfeste, kde ju potešilo veľké množstvo fanúšikov. Okrem nej to na pódiu rozprúdili aj Infants, Puding Pani Elvisovej, Hospital Bukra, Punkreas, novomestská hudobná zostava MF a ďalší.

Program TOPFESTu 2009 sa skončil v nedeľu nadránom, kedy dohrali posledné kapely a postupne sa začal uzatvárať areál. Stanové mestečko sa už od rána vyprázdňovalo a začali sa objavovať prvé nedostatky – neporiadok, odpadky a nedostatok smetných košov. Veľa ľudí tu zanechalo svoje stany, oblečenie, jedlo, jednoducho bordel. Takto to tu bolo niekoľko dní po skončení festivalu, priestor je už ale čistý. Veľkým mínusom by sa dalo teda zhodnotiť stanové mestečko, ktoré malo byť zabezpečené aj reflektormi na stromoch v tesnej blízkosti mestečka. Tma a množstvo úrazov určite neprispeli k pozitívnemu hodnoteniu návštevníkov. Toalety však boli už lepšie vyriešené častejším čistením, no nie rozmiestnením pri stravovacích stánkoch. Stánky poskytovali široký výber jedál a pitia, nechýbali aj stánky s tričkami a hračkami.

Veľkým pozitívom bola strava vo VIP, ktorá bola nadmieru výborná. Široký výber jedál a pitia, príjemná obsluha, organizátori a všadeprítomná SBS sa postarali a veľmi dobrý priebeh 6. ročníka festivalu TOPFEST 2009.

Ďakujem organizátorom za možnosť priniesť Vám fotografie, videá a článok z festivalu. Uvidíme sa o rok na Topfeste 2010.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.