Akcie Iné Nové Mesto nad Váhom

Koniec leta s množstvom festivalov a akcií

Leto sa pomaly končí a s ním aj teplé letné večery, ktoré sme celý júl a august mohli tráviť na námestí alebo na Zelenej vode, kde sa konali festivaly a rôzne iné akcie. V tomto článku bližšie rozoberiem čo sa udialo v Novom Meste nad Váhom za posledné mesiace, ale aj čo sa udeje.

Začnem festivalom Žákovic Open, ktorý sa konal v malej obci 7 km od Nového Mesta v Trenčianskych Bohuslaviciach. Aj napriek nie moc dobrému počasiu sa festival vydaril bez väčších problémov. Aj tento ročník, tak ako ostatné, mal rodinnú atmosféru. Stanové mestečko bolo menšie ako minulý rok, aj ľudí bolo pomenej, možno aj pre tragédiu, ktorá sa stala pár dní predtým na festivale Bažant Pohoda. Domyslený bol každý detail, slama pripravená, záchody čistené, stany boli dobre pripevnené, kapely dobre hrali, jednoducho ďalší vydarený ročník.

O týždeň neskôr sa konal festival pre milovníkov jazzu Open Jazz Fest na Zelenej vode. Tento dvojdňový festival splnil očakávania organizátorov aj návštevníkov a tak si každý odniesol to, prečo tam išiel, a to je dobrý pocit z perfektne prevedenej práce hudobníkov a organizátorov.

Okrem tohto festivalu sa v ten istý víkend konal aj festival BeeFree pri jazere v Hornej Strede. Nonstop tanečná hudba v podaní vyše 200 DJ-ov sa predstavilo na párty, kde sa zúčastnilo niekoľko tisíc návštevníkov.

8.-9. augusta 2009 sa konali v Novom Meste nad Váhom motocyklové preteky Majstrovstiev Európy historických motocyklov a sajdkár – Podjavorinský okruh O cenu Jána Horvátha. Každoročne sa nám predstaví množstvo jazdcov na oldtimeroch a sajdkárach, ktoré sú azda najzaujímavejším lákadlom na týchto pretekoch. Okrem pretekov sa nám predstavili aj staré autá, vojenské vozidlá, motorky a formule z veterán klubov na Slovensku.

Nesmiem zabudnúť ani na Zelenú vodu, ktorá opäť láka veľa Novomešťanov a turistov z celého Slovenska či zahraničia. Tento rok tu bolo množstvo rôznych akcií, niektoré som už spomenul aj v iných článkoch, ako Topfest, Vidlomet, či Open Jazz Fest, okrem hudby sa tu konali aj športové podujatia, napríklad Majstrovstvá Slovenska v beachvolejbale, finále sa práve odohrávalo na Zelenej vode. Súťaže sa zúčastnilo aj niekoľko známych ľudí zo slovenského šoubiznisu. Na tom istom pódiu ako sa konal Open Jazz Fest, vystúpili aj bratia Nedvědovci, či bigbeatové legendy na festivale Big Beat a Zelená voda sa rozozvučala aj skladbami Elánu v muzikále Fontána pre Zuzanu. Na záver letnej sezóny sa odohral ešte koncert Etna 4 People (AKM Festival), kde hrali hlavne novomestské skupiny. Zelená voda sa stala čistejšou, krajšou, atraktívnejšou, s lepšími službami a hlavne s akciami, ktoré sa tu konajú. O zábavu počas leta sa tu starali aj DJ Fox a DJ Ciffra, často hrávajúci v Krokodíl bare.

Samotné centrum mesta bolo dejiskom zase festivalu RockNM, každý týždeň sa konali 2 koncerty, jeden pri fontáne a druhý v pube El Paso. Počas posledných augustových dní sa tesárski majstri opäť pustili do práce na Novomestskom betleheme. Vytvorili už celkovo 18 osôb a 4 zvieratá. Máme sa pred vianocami na čo tešiť.

V novom polyfunkčnom objekte na námestí (vedľa múzea) by sa mali objaviť ďalšie potraviny. Nie však niečo nové ako Kaufland, ale Billa (pripomínam, že Billa na ulici M.R.Štefánika prešla zmenou interiéru a exteriéru). Ostatné potraviny umiestnené na námestí tak získajú veľkú konkurenciu. Okrem potravín sa tu istotne objavia obchody s oblečením či kancelárie. Okrem tejto zmeny sa v meste menia aj majitelia terajších potravín – potraviny Drobný už nebude prevádzkovať P. Drobný a potraviny Pevala na ulici Klčové už taktiež nevlastní S. Pevala.

Budova múzea prešla taktiež rekonštrukciou. Ako som avizoval na stránke, posledná úprava fasády sa konala presne pred 20 rokmi, v roku 1989. V súčasnosti vyzerá múzeum veľmi pekne a farebne ladí aj s vedľajším polyfunkčným domom.

Teraz sa vyjadrím k môjmu Informačnému portálu. Som rád, že aj naďalej navštevujete stránku a stále sa máte pre čo vracať sem. V auguste dosiahla stránka nový rekord v návštevnosti, 100 000 návštev od vzniku stránky. Zlomil som rekord aj v počte online návštevníkov – 155 a v dennej návštevnosti okolo 1500 návštevníkov.

Ďakujem za tieto čísla hlavne ľuďom, ktorí mi pomáhajú a podporujú ma. Inak by som sa na to všetko vykašlal, už bolo niekoľko takých momentov, keď som chcel s tým skončiť. Dohnala ma k tomu nie príliš  dobrá spolupráca alebo lepšie povedaná nespolupráca s istými ľuďmi. Ohrozená bola aj športová časť do monografie mesta a v podstate stále aj je (pre nezáujem futbalového a hokejového klubu). Veľmi dôležité športy v histórii Nového Mesta nad Váhom a nemajú záujem poskytnúť ucelené informácie a tým aj spropagovať šport v takej významnej knihe, akou je monografia. Dúfam, že sa neurazíte, ak tam nenájdete tieto časti, ale mojou vinou to nebolo. Oslovil som niekoľko ľudí, ale záujem nebol. O internetovej komunikácii s nimi ani nemožno hovoriť.

Spomeniem ešte novinky, ktoré pribudli na stránke za uplynulé obdobie. V spolupráci s knižnicou som začal zverejňovať zoznam nových kníh, ktoré pribudli do knižnice na výpožičku. Taktiež pribudlo množstvo videí a niekoľko stoviek až tisíc fotiek, pribudla aj nová časť o samospráve mesta. Sprehľadnil a doplnil som tak ďalšiu časť na stránke. Určite tam nájdete množstvo zaujímavých informácií, kde inde nenájdete. Zmenila sa aj časť s kontaktmi na rôzne úrady a dôležité inštitúcie v rámci mesta.

Stránku si môžete odteraz pozrieť vo všetkých svetových jazykoch, aj tých menej používaných. Pridal som na stránku možnosť prekladač stránky Google Translate. Hoci neprekladá na 100 % dobre, slovosled vety, či správny význam slov neovláda, stane sa určite užitočnou pomôckou.

Pribudla ďalšia prepracovaná športová časť o histórii a súčasnosti atletiky a súčasnosti futsalu v Novom Meste. Čoskoro sa objaví časť Športoviská.

Začal som klásť dôraz na akcie a plagáty, ktoré zverejňujem v Infopaneli a časti Akcie v NM. Podľa výsledku ankety by ste žiadali viac informácií práve o akciách a výstavbe. A výstavbe sa budem zaoberať neskôr viac taktiež.

Teraz by som rád pripomenul, že o 2 týždne sa bude konať jubilejný 30. ročník Novomestského jarmoku. Ako každý rok, tak aj tento sa nesie v znamení neskorej informovanosti o jarmoku. Plagáty ani žiadne informácie nenájdete zatiaľ nikde. Dokonca na Facebooku aj na stránke www.slosar.sk nájdete viac informácií ako na oficiálnom webe. Pred niekoľkými týždňami som požiadal MsÚ o program či plagát či niečo viac, stále odpoveď neprišla. Pripadám si ako spam. 😀 V každom prípade, na www.nmnv.sk nájdete informácie hneď ako budú k dispozícii. Zatiaľ si môžete pozrieť fotky a videá z predošlého ročníka.

Nezabudnite, 18.-20. septembra 2009 sa bude konať Novomestský jarmok.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.