Akcie Trenčiansky kraj

SVETOVÁ TANEČNÁ ŠPIČKA – NEDERLANDS DANS THEATER II (TS)

FESTIVAL BAŽANT POHODA – 7., 8. A 9. JÚL 2011, TRENČÍN

Po minuloročnom fantastickom úspechu Baletu Slovenského národného divadla sme skutočne radi, že môžeme oznámiť vystúpenie ďalšieho špičkového tanečného súboru. Na pätnástom ročníku letného multikultúrneho festivalu Bažant Pohoda sa predstaví jeden z najrešpektovanejších tanečných súborov súčasnosti, Nederlands Dans Theater II. „Tento súbor patrí k svetovej tanečnej špičke a jeho vystúpenia budú patriť k najkrajším ozdobám nášho programu,“ hovorí riaditeľ festivalu Michal Kaščák.

„Nederlands Dans Theater je to najlepšie, čo v súčasnosti na tejto planéte tancuje,“ vyjadril sa na adresu holandského súboru bývalý šéf baletu Slovenského národného divadla Mário Radačovský, ktorý s NDT v minulosti spolupracoval. Práve on sprostredkoval kontakt medzi súborom a organizátormi Bažant Pohody, ktorí sa s vedením divadla stretli už v januári v Haagu. Odvtedy sa dolaďovali detaily vystúpenia. „Napokon sme sa dohodli hneď na dvoch predstaveniach, vystupovať bude Nederlands Dans Theater II, čo je súbor mladých tanečníkov vo veku od 17 do 23 rokov,“ dodáva Michal Kaščák. „Vystúpenie tohto súboru na takomto druhu podujatia je skutočne výnimočné. Vážime si, že Nederlands Dans Theater bude tancovať na našom festivale.“

Nederlands Dans Theater II bol založený už v roku 1978 a za 30 rokov svojej existencie s množstvom predstavení po celom svete sa vypracoval na jeden z medzinárodne najuznávanejších súborov. NDT II tvorí šestnásť talentovaných tanečníkov z celého sveta, všetci s ukončením štúdia klasického baletu. NDT II vznikol ako liaheň tanečníkov pre hlavný súbor Nederladns Dans Theater I a slúži pre talenty ako premostenie medzi školou a profesionálnou kariérou.

Šestnásťčlenný súbor mladých tanečníkov u nás odohrá dve predstavenia – najskôr v otvárací štvrtkový večer Minus 16, v piatok zase tri kratšie choreografie Cacti, Shutters Shut a Passomezzo.

Minus 16 patrí k zásadným predstaveniam súboru, akousi tanečnou kompiláciu cha-cha, mamby a tradičnej izraelskej hudby. „Sú to orgie oslnenia, úniku a extatického tanca,“ napísala o choreografii Izraelčana Ohada Naharina holandská tlač. Ten istý choreograf naštudoval aj Passomezzo, prekvapujúci milostný duet, plný nielen lyriky a extázy, ale aj netradičnej súťaživosti.

Netradičné bude aj predstavenie Shutters Shut, kde hudbu nahradí len slovo, a to verše básne Gertrudy Steinovej If I told him: A completed portrait of Picasso. O choreografiu sa postarali Paul Lightfoot a Sol León.

Predstavenie Cacti od švédskeho choreografa Alexandra Ekmana spája na pódiu šestnásť tanečníkov so štyrmi muzikantmi sláčikového kvarteta, hrajúceho skladby Josepha Haydna, Ludwiga van Beethovena a Franza Schuberta. Cacti bolo vlani nominované na prestížne tanečné ocenenie Zwaan za najpôsobivejšiu produkciu.

Na Bažant Pohode 2011 však uvidíme aj skvelý domáci tanečný súbor – Štúdio tanca Banská Bystrica. Tentoraz odohrá činoherno-tanečnú inscenáciu Pena dní, inšpirovanú rovnomenným románom francúzskeho všeumelca Borisa Viana. Dielo Pena dní je jedným slovom o láske a patrí k najobľúbenejším knihám v Agentúre Pohoda. Je plné typickej hravosti, vtipu, ľahkej irónie, metafor, s nádychom dadaizmu a surrealizmu. Atmosféra príbehu je zo začiatku hravá a optimistická, postupne však začína temnieť a na vás možno začne padať tieseň, tak ako aj na hlavné postavy príbehu… „Láska nás volá do svojho sveta – do peny dní. Ak je jej príliš, v reálnom svete sme odrazu slabší odolávať každodennému zlu. Sme múry, čo zhoria. Ale prekrásne…“ hovorí režisér predstavenia Jakub Nvota.

Hudba sa spája aj s predstavením Hostinec Grand, ktoré je známe z repertoáru Radošinského naivného divadla. Na Bažant Pohode ju však uvedie Domov sociálnych služieb Humanum, hru naštudovali s povolením autora Stanislava Štepku zamestnanci a klienti domova zo Zavara. Humanum využíva ako jednu z alternatívnych terapeutických metód aj dramatoterapiu, v ktorej dramatické hry, cvičenia a improvizácie pôsobia na rozvoj vnímania, myslenia, fantázie či tvorivosti. Okrem hercov z DSS je výnimočný aj živý hudobný sprievod divadelnej hry, čo v dnešnej dobe nie je zvykom ani u veľkých súborov. Predstavenie naživo sprevádza štrnásťčlenný Art Music Orchestra z Červeníka.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.