Nezaradené

Rok 2011 – rok rekonštrukcií a výstavby

V poslednom článku som sa venoval okrem iných tém aj stavebnej činnosti v našom meste a okolí. Išlo o výstavbu resp. prestavbu kina na viacúčelovú spoločenskú sálu a Čachtický hrad a Beckovský hrad. Spoločenská sála je už v týchto dňoch takmer hotová a prebieha kolaudácia stavby. Vyzerá celkom pekne, dúfam, že tak aj dlho zostane a pevne verím, že sa bude môcť využívať aj na bežné spoločenské akcie. Uvidíme, podľa toho, kto bude spravovať toto zariadenie.

– Rekonštrukcia časti hradu v Beckove je už takmer na konci. V uplynulých dňoch sa konalo verejné obstarávanie na správu hradu, teda kto bude rozhodovať, čo sa bude na hrade konať a pod. O zisk zo zrekonštruovaného hradu sa bude obec Beckov deliť so súkromnou firmou, ktorá údajne mala dobrý podnikateľský nápad, čo na hrade spraviť ak sa zrekonštruuje. Súkromná firma má pritom podiel až 60 %. Viac informácií o tomto prípade sa dozviete v článku Sprivatizovaný? v týždenníku Plus 7 dní.

– Čachtický hrad by sa mal podľa článku v Trenčianskych novinách začať rekonštruovať na jar 2012. Ako som spomínal v predošlom článku (viď: https://blog.nmnv.sk/?p=883): Čachtický hrad bude po rekonštrukcii slúžiť ako múzeum. Rekonštrukcia obsahuje prekrytie kaplnky, zabezpečenie hradných múrov, odlesnenie priekopy a valu, zatrávnenie hradného nádvoria a vytvorenie oddychového posedenia. Hrad by mal byť po rekonštrukcii spoplatnený (rekonštrukcia obsahuje aj vybudovanie objektu pre predaj lístkov). V projekte však chýba večerné osvetlenie Čachtického hradu zo všetkých strán. Hrad je vidieť nielen z Višňového, ale aj z diaľnice a vlaku.

– Koncom novembra bol v Novom Meste nad Váhom dokončený aj kruhový objazd na uliciach Malinovského-Hviezdoslavova. Ihneď sa objavili aj nedostatky, ktoré sa už v týchto dňoch opravili. Kruhový objazd podstatne zrýchlil dopravu od ulice Hviezdoslavova.

– V novembri bol slávnostne otvorený aj SkatePark na ul. Banská. Fotografie interiéru a exteriéru budú na stránke.

– Vzhľadom na to, že bola veľmi suchá jeseň, prialo to nielen stavbárom ale aj Technickým službám mesta. Tie mohli bez problémov zberať listy a iný biologicky rozložiteľný odpad. Na sídlisku Rajková to konečne vyzerá kultúrnejšie tiež – zrezali zopár stromov a orezali konáre. Ulice v meste sú čistejšie.

– V druhej polovici roka 2011 sa konalo množstvo rekonštrukcii ciest, chodníkov a infraštruktúry. Napr. ulica J. Kollára, 1. mája, Bratislavská, Svätoplukova, Bajzova, Banská, svetelná križovatka (Beckovská-Ľ.Podjavorinskej, Odborárska-Mnešická),…

– Budova železničnej stanice a priľahlých budov v Novom Meste nad Váhom je taktiež vo fáze rekonštrukcie. Fotografie z priebehu dávam pravidelne na Facebookovskú FanPage – nmnv.sk aj na samotnú stránku www.nmnv.sk. Aj napriek menším dočasným obmedzeniam pre cestujúcich – chýbajúce čisté alebo funkčné toalety či čakáreň pre cestujúcich je všetko v poriadku. Stanice vyzerá modernejšie, s novými informačnými prvkami a technológiami a s prestavanými priestormi.

– Nová fontána vo vnútrobloku za mestskou knižnicou Ľ.V.Riznera na môj vkus vyzerá veľmi jednoducho, kopíruje však pôvodnú fontánu, ktorá tu roky nefungovala. Zrekonštruované sídlisko však dobre dopĺňa.

– Celkovo sa tento rok spravilo toho veľmi veľa, čo oceňujem ako obyvateľ tohto mesta. Snáď to tak bude pokračovať aj najbližšie mesiace a roky. Je tu ešte čo zmeniť a spraviť lepšie.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.