Akcie Okres NM

Žákovic Open 2019 – malý festival s veľkým srdcom – vypukne už o mesiac! (TS)

Malý festival s veľkým srdcom! Tak nazvala Žákovic Open skupina Le Payaco, ktorá patrí do inventáru tohto rodinného festivalu s neopakovateľnou atmosférou. Tento rok vypukne Žákovic Open v prekrásnej Bošáckej doline 2. až 3. augusta. V Trenčianskych Bohuslaviciach to okrem Le Payaca rozbalia kapely Billy Barman, Vidiek a samozrejme skupina HEX, ktorá stála pri zrode festivalu. Po prvýkrát zažije festival populárny detský program PACI PAC DEŤOM, ktorý zahrá svoje najúspešnejšie pesničky. Na pódiu sa predstaví aj Opica, Slon a Vláčik, na ktorých sa zabavia nielen deti, ale aj dospelý!

Na festivale Žákovic Open sa presne o mesiac augusta stretne skvelá partia hudobníkov. V Trenčianskych Bohuslaviciach nemôže chýbať skupina HEX, ktorá obľúbený festival vlastne zakladala! Peter „Ďuďo“ Dudák, Martin „Fefe“ Žúži, Tomáš „Yxo“ Dohňanský a Tibor „Tybyke“ Szabados zahrajú megahity „Keď sme sami“, „Nikdy nebolo lepšie“ či „V piatok podvečer“ a ako vždy roztancujú celý areál.

„So skupinou HEX sme boli vlastne pri zrode festivalu, pretože sme pri dedinke Trenčianske Bohuslavice skúšali novú platňu. A s majiteľom Mariánom Žákovicom sme sa dohodli, že tam môžeme bývať a stravovať sa, a za to urobíme koncert pre miestnych obyvateľov. Tak sa aj stalo a koncert si prišlo pozrieť asi 300 ľudí. To sa nám zapáčilo, a tak na budúci rok sme si zavolali kapely Hogo Pogo a Le Payaco. Postupne to rástlo, až z toho vyrástol festival, ktorý sa tento rok koná po 19-ty raz. Prajem účastníkom, čiže aj nám, čo najkrajšie počasie, aby sme sa spolu mali príjemne, aby sme si mohli vychutnať tú príjemnú a kamarátsku atmosféru, ktorá tam vždy vládne…“ teší sa na festival spevák a skladateľ HEXu Peter „Ďuďo“ Dudák.

Podobný názor na malebné prostredie Bošáckej doliny a festival má skupina Le Payaco. Trojica hudobníkov Juraj Vitéz, Tomáš Sloboda a Martin Stempel určite ulahodia fanúšikom hitmi „Dobrý večer priatelia“, „Sadni si mi na kolená“ či „Ochorel som smútkom belasým“.

„S festivalom Žákovic Open sme vyrástli a preto máme k nemu silný vzťah. Boli sme pri jeho vzniku a odvtedy sme na ňom hrávali takmer každý rok. Či už ako Le Payaco, alebo so svojimi inými projektami. Je to festival, ktorého unikátnu rodinnú a priateľskú atmosféru som nezažil nikde inde na Slovensku a preto ho radím medzi svoje najobľúbenejšie. Je to malý festival s veľkým srdcom!“ chváli Žákovic Open Juraj Vitéz, z kapely Le Payaco.

Bratislavská formácia Billy Barman zahrá na festivale už po niekoľkýkrát a predstaví naživo aj nový singel „Doba, Doba“.

„Ja osobne chodím na Žákovic od roku 2003, kedy som tam hral po prvýkrát ešte so svojou kapelou Vetroplach. Neviem či som odvtedy vynechal nejaký ročník, ak, tak maximálne jeden. Ten festival je neoddeliteľnou súčasťou môjho leta. Festival sa najskôr niekoľko rokov nafukoval, aby sa neskôr zasa trochu zmenšil. Momentálne mam pocit, že je vo svojej optimálnej veľkosti. Vždy však mal neopísateľnú atmosféru malého rodinného festivalu, kde sa všetci muzikanti poznajú a dobre si spolu zažúrujú, a ich fanúšikovia môžu byť pri tom! Tento rok sme si pripravili na letné festivaly dve ochutnávky z nášho pripravovaného albumu, ktorý by mal vyjsť začiatkom budúceho roka. Jednou z nich je náš aktuálny singel „Doba, Doba“,“ plánuje Jozef Vrábel zo skupiny Billy Barman.

Premiéru na festivale bude mať pesničkový projekt pre deti s názvom Paci Pac. Vznikol pred piatimi rokmi, kedy Mário Praženec, gitarista skupiny IneKafe začal písať pesničky pre deti. Bránu do tohto sveta mu otvorila jeho dcérka Hanka. Pre ňu napísal prvú pesničku “Ťapi ťap”, ktorá mala obrovský úspech. Následne vzniklo celé CD a dnes ma Paci Pac  na konte niekoľko DVD a CD, za ktoré získalo aj platinové platne. Na spev oslovil šikovnú herečku Adrianu Pešinovú, ktorá sa s touto úlohou perfektne stotožnila. Jej úprimný vzťah k deťom oslovil tisícky detí a rodičov a aj vďaka tomu ma Paci Pac vyše 170 tisíc odberateľov na youtube. 

„Na Žákovici sa predstavíme s našim programom PACI PAC DEŤOM, s ktorým cestujeme po celom Slovensku. Zahráme tie najúspešnejšie pesničky a na pódiu sa s nami predstaví aj Opica, Slon a Vláčik. Veľmi sa z toho tešíme. Prevažne hrávame vyslovene detské akcie a rodinné festivaly a málokedy nás môžu vidieť aj na takomto letnom festivale ako je Žákovic. Ja som už niekoľkokrát účinkoval na festivale ešte s kapelou Plus Mínus, takže viem, aká tam vládne priateľská a rodinná atmosféra. Preto si myslím, že prídu aj rodičia s deťmi, ktorých naše vystúpenie poteší,“ hovorí Mário Praženec.

Na festivale vystúpia aj Katarína Knechtová, kapely Puding pani Elvisovej, Saténove ruky a Davová Psychóza. Festival zabezpečuje kyvadlovú dopravu a parkovanie zdarma. Tento rok Žákovic Open štartuje 2. a potrvá do 3. augusta. Vstupenky si môžete kúpiť v sieti www.predpredaj.sk na https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/zakovic-open-2019/ a v Penzióne Žákovic. Všetky  informácie nájdete na  www.zakovicopen.sk alebo facebookovej stránke www.facebook.com/zakovicopen.

Pači sa ti to? Prosím, zdieľaj to.